İktisadi büyüme yönüyle turizm sektörünün ekonomik etkileri ve fayda artırıcı politikalar
Aspects of economic growth eeconomic impact of tourism sector and enhancing policies and benefits
- Tez No: 425660
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BOZGEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm ekonomisi, Gayri safi yurtiçi hasıla, İktisadi büyüme, Zaman serisi analizi, Tourism economy, Gross domestic product, Economic growth, Time-series analyse
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Dünya ekonomilerindeki büyüme hızının artması, ulaşım ve iletişimdeki gelişmelerle birlikte turizm sektörünün dünyada diğer sektörlere paralel olarak geliştiği görülmektedir. Ekonomilerin hızlı gelişimi ve turizm sektörünün büyüme hızının artması, ülke ekonomileri için yeni politikalar oluşturma zorunluluğunu ortaya koymuştur. Türkiye'de de 1980 yılında serbest piyasa ekonomisine geçilmesiyle turizm sektörü, Türkiye ekonomisinin gelişmesi açısından en önemli sektörlerden biri haline gelmiştir. Turizm sektörü, ülkelerin ekonomik kriz dönemlerinde döviz girişi sağlayarak dış ticaret açıklarının kapatılmasında ve/veya azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Benzer şekilde istihdamın artırılmasında, ödemeler dengesideki cari açığın kapatılmasındada etkili olmaktadır. Bu nedenle, turizmden elde edilen gelirlerin ekonomiye olan katkılarının artırılabilmesi için ulusal bir turizm politikası izlenmesi gerekmektedir. Bu politikaya paralel olarak ülkemize gelen turistlerin değişen ihtiyaç ve isteklerini dikkate almak ve kaliteden ödün vermeden alternatif turizm faaliyetlerini geliştirmek gerekmektedir. Bu çalışmada turizmin büyümedeki rolü, tarihsel süreç içerisindeki seyri, turizmin ekonomiye katkıları, ekonomi üzerindeki etkileri ve mevcut sorunlara yönelik öneriler ortaya konmuştur. Yapılan zaman serisi analizinde 2002-2014 yıllarına ilişkin turizm gelirleri, gayri safi yurtiçi hasıla ve dış ticaret açığı verileri kullanılarak aralarındaki ilişki test edilmiştir. Çalışma için kurulan modelde, bağımlı ve bağımsız değişkenlere ilişkin kat sayılar elde edilip, Granger Nedensellik Testi ile aralarındaki nedensellik ilişkisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In 21 th century. It is acknowledged that tourism industry has been progressing at an equal rate with the other industies. Improvement on the transportation, communication and economic progress on the whole world is explained as the fundemental reason for the above mentioned issue. Fast-growing economies and increasing growth rate in the tourism industry revealed the necessity of forming new policies for national economies. Today, tourism industry becomes one of the most important industries in terms of economic progress following adoption of free market economy in 1980. Tourism industry plays a significiant role with regard to narrow the trade deficit by ensuring the inflow of foreign currency during crisis periods. It is also effective for employment increase, narrowing the current deficit in the balance of payment. Therefore, a national tourism policy is a required to increase the contribution of tourism revenue to the national economy. it is also required to consider the variable requirements and requests of tourists visiting Turkey and to promote the alternative tourism types. In this study, the role on economic progress, the course in the historical process, contribution and impact on economy for tourism industry are revealed respectively. Thereafter implications regarding current problems are given. The correlation between tourism revenue, gross domestic product, foreign trade deficit datas in the time period between 2002-2014 were tested by time-series analysis. Causality relationship is presented via Grenger causality In the model of this analysis. In the model conducted in this study, relation between dependent and independent is presented after attainment of coeefficients regarding dependent and independent variables.