Turizm ve iktisadi kalkınma
Tourism and economic development
  1. Tez No: 503537
  2. Yazar: MELİKE CINGILLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, İktisadi Kalkınma, Turizmin Ekonomik Etkileri, Tourism, Economic Development, Effect Of Tourism Economic Development
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kalkınma iktisadı, 20. yüzyıldan itibaren başta teknolojik gelişmeler ve küreselleşmenin etkisiyle bölge ve ülke ekonomilerinin büyümesini ve sosyo-kültürel gelişmişlik seviyesinin belli standartlara ulaşmasını amaçlayan ekonomik bir disiplindir. Turizm faaliyetleri ise önemli ölçüde istihdam yaratması, döviz girdisi sağlaması, milli geliri artırması ve yabancı sermaye girişini hızlandırması gibi ülkelere ekonomik ve sosyal faydalar sağlayan bir sektördür. Özellikle 20. yüzyılın ortalarından itibaren hızlı bir gelişme gösteren turizm sektörü, tarım ve sanayi sektörünün yeterli düzeyde gelişme gösteremediği bölge ve ülkelerde kalkınmaya önemli katkılar sağlamaktadır. Bu yönüyle turizm faaliyetleri, ülke ve bölge ekonomilerinin kalkınmasında kuşkusuz günümüzde de önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. Çalışma, turizm faaliyetlerinin iktisadi kalkınma içerisindeki yeri ve önemini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmada ikincil veriler toplamak suretiyle ulusal ve uluslararası literatür taraması yapılmıştır. Bu çerçevede çalışmada öncelikle kalkınma ve turizm ilişkisi ele alınmış ve Türkiye'de kalkınma planları içerisinde yer alan turizm politikaları değerlendirilmiştir. Buna ek olarak turizmin iktisadi kalkınmaya olan etkileri analiz edilerek istatistiksel veri ve tablolara geniş bir şekilde yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada mevcut literatüre katkı sağlayacağı ve konuya ilgi duyan kesimlere faydalı olacağı düşüncesiyle çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre turizm faaliyetleri, ülke ve bölgelerin ekonomik büyüme ve kalkınmasına başta döviz girdisi sağlaması, diğer sektörleri beraberinde geliştirmesi, ülkeye yabancı sermaye girişine katkı sağlaması ve doğrudan ve dolaylı olarak istihdam ve yatırımları artırması gibi oldukça önemli katkılar sağlamaktadır. Fakat turizm faaliyetlerinin bazı durumlarda olumsuz sonuçları da olmaktadır. Bu durumun temel nedeni turizmin siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmeler ile doğal çevreden hızlı bir şekilde etkilenen bir sektör olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Development economics, it is an economic discipline that aims to increase the economies of the region and the country and to reach certain standards of socio-cultural development by the influence of technological developments and globalization in the beginning of the 20 century. Tourism activities are a sector that provides economic and social benefits to countries such as creating employment, providing foreign exchange inflows, increasing national income and accelerating foreign capital inflow. Especially tourism sector, which has been developing rapidly since the 20 mid-century, provides important contributions to development in regions and countries where agricultural and industrial sectors cannot show adequate progress. In this respect, tourism activities continue to play an important role in the development of the economies of the country and region. The study was prepared to show the importance and place of tourism activities in economic development. In this study, national and international literature surveys were carried out by collecting secondary data. In this context, first of all, the relationship between development and tourism has been discussed and tourism policies in Turkey, which are included in development plans, have been evaluated. In addition the effects of tourism on economic development are analysed and statistical data and tables are presented in a wide range. In addition various evaluations have been made in the study considering that it will contribute to the current literature and will be useful to the interested parties. According to the results, tourism activities provide important contributions to the economic growth and development of the countries and regions, especially foreign exchange inflow, development of other sectors, contribution to foreign capital inflow to the country, and increase in employment and investments directly and indirectly. However, tourism activities have negative consequences in some cases. The main reason for this situation is that tourism is a sector that is rapidly affected by political, economic and social developments and the natural environment.