Endonezya'da Hollanda sömürgeciliği ve bu dönemde Endonezya Osmanlı ilişkileri
Colonial policy of the Netherlands in Indonesia and Indonesia-Ottoman relationship in this period
  1. Tez No: 425661
  2. Yazar: ALAEDDİN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Endonezya, Osmanlı Devleti, Hollanda, Sömürgecilik, Uzakdoğu, Açe, Portekiz, Tarih
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmadaki hedefimiz tarihte pek bilinmeyen Osmanlı Devleti ve Endonezya Adaları ile olan ilişkileri, Osmanlı Arşivi ve diğer ana kaynaklar ışığında ele almak olmuştur. Bu ilişkileri incelemeden önce tezimizde, Endonezya'yı genel olarak tanıttıktan sonra, 400 yıl sürecek olan Endonezya'daki Hollanda sömürgesini de detaylı bir şekilde ele aldık. Özellikle, bu sömürge döneminde başta Açe Sultanlığı olmak üzere Osmanlı Devleti buradaki birçok sultanlık ile ilişki halinde olup, bu adaların koruyuculuğunu üstlenmiştir. Başta Portekiz ve daha sonra Hollanda sömürgeciliği gölgesinde gelişen Osmanlı-Endonezya ilişkileri, Osmanlı Devleti'nin sömürgeciliğe bakışına ve özellikle kendisinden uzak olan Müslüman toplumlara yaklaşımı noktasında güzel bir örnektir. Özellikle bu adalardaki sultanlıklar, Osmanlı Devleti'ne birçok elçi göndererek Osmanlı Devleti'ne tâbi olmak istemişlerdir. Son olarak, Endonezya bağımsızlığının altında yatan ana fikirler ve bu fikirlerin meydana geldiği 20.yüzyılın Uzakdoğu'sunu anlamamız için Endonezya uygun bir coğrafyadır.
Özet (Çeviri)
In this work our aim is to address the Ottaman archives in which we can examine the realations of Ottaman Empire and Indonesian Islands and also other key sources. Before examining this relationship in our thesis, Indonesia will be introduced in general, dealing with 400 years of Dutch colonial rule in Indonesia. In particular, this colonial era of the Ottoman Empire, including in particular Aceh Darussalam is here in the form of relationship with many sultanate that have undertaken the protection of these islands. Portugal and Netherlands colonialism, especially later in the growing shadow of Ottoman-Indonesia relations, the Ottoman Empire and colonialism perspective is a good example of the approach point which is differen from the Muslim community's point of view. The purpose of sending ambassodors to the Ottoman Empire was to be part of it. Finally, the main idea of underlying our understanding of Indonesian independence and the 20th century's where these ideas occured is that Indonesia is an appropriate geography. Keys Words: Indonesia, Ottoman Empire, Netherland, Colonial Policy, Far East, Ache, Portugal, History.