Performans değerlendırme: Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğünde bir uygulama
Performance evaluation: A study in Şanlıurfa Provincial Police Office
- Tez No: 425659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TEKİNKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Bireysel Performans Değerlendirme, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü, Performance, Performance Evaluation, İndividual Performance Evaluation, Şanliurfa Provincial Police Office
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Performans değerlendirme; örgütlerde çalışan personelin işindeki başarısı ya da başarısızlığı hakkında karar verme süreci olarak tanımlanmaktadır. Memur sicil yönetmeliğinin 2011 yılında kaldırılmasıyla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarına kendi değerlendirme ölçütlerini belirleyerek (Devlet Personel Dairesi Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla), personel değerlendirme sistemlerini oluşturma yetkisi verilmiştir. Bu süreçte Emniyet Genel Müdürlüğünde de yeni bir performans değerlendirme sistemi için çalışmalar başlatılmış, bu çalışmaların sonucunda ''Kurum İçi Bireysel Performans Değerlendirme Sistemi'' oluşturulmuştur. 2012 yılından itibaren de bu sistem kurumda uygulanmaya başlanmıştır. Değerlendirme sonuçları personelin işinde başarılı olup olmadığının belirlenmesinin yanında, personelin eğitim ihtiyacı, branşlaşması, rütbe-terfi işlemleri, lojman sıralaması gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Bu da performans değerlendirmeyi her rütbe ve branşdaki personel için önemli kılmaktadır. Bu tez çalışması ile Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğünde görev yapan, farklı rütbe ve branştaki 7 sıralı amirle birebir görüşülüp, yeni ve eski değerlendirme sistemleri hakkındaki görüşleri nitel araştırma yöntemi ile alınmaya çalışılmıştır. Görüşmeler sonucu toplanan veriler bilgisayar ortamında aktarılmış ve yapılan vak'a analizi sonucunda sıralı amirlerin görüşlerini eski ve yeni sistemi karşılaştırarak belirttikleri anlaşılmıştır. Sıralı amirler yeni sistemin eski sisteme göre daha şeffaf olduğunu, personelin yeni sistemle performans notunu daha kolay öğrenebildiğini, yeni sistemin daha kolay bir değerlendirme sunduğunu belirtmişlerdir. Değerlendirme sürecinin eski sisteme göre daha esnek olduğu, eski sitemin kâğıt ve zaman israfına neden olduğu, yeni sistemin ise elektronik ortamda yapılması ile bu israfın önlendiği, yeni sistemle değerlendirici amir sayısının arttığı ve bunun da daha adil bir değerlendirme için olumlu sonuçları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance evaluation is the process of deciding about the success or failure of employees at work in organizations. Officer registry regulations were repealed in 2011 and Public institutions and organizations were authorized to set their own personel performance system(But they should get opinions of State Personel Department) In this process, The Security General Directorate has begun to work on a new performance evaluation system. As a result of these studies, individual performance evaluation system was created. Since August 2012, this system was began to use as an individual personnel performance evaluation system in The Security General Directorate. Evaluation results are used in areas such as training needs of the staff and which required staff to work in what unit and lodgings ranking. Therefore, performance evaluation is important for staff at all ranks and branches. In this study 7 Personnels, who work at different ranks and branches in Şanlıurfa Province Police Departmant, were interviewed and try to get their opinions about new and old performance evaluation system and for this it has been conducted qualititative research. After the interviews, all datas were transfered to computer. As a result of the case study, supervisors have expressed their opinions by comparing the old and new system. According to supervisors: new system is clearer than old system and personnel can easily learn their performance note, new system provides easier evaluation than old system, evaluation process is more flexible than old system, old system causes time and paper wasting, despite that with new system, all evaluations are done on computer and this prevents time and paper wasting. With the new system more supervisors can evaluate personnels and so evaluation could be more equitable.