Türkiye'deki bloglarda İslami feminist yaklaşımla yeni bir kadın kimliğinin inşası (Reçel Blog Örneği)
Construction of a new women identity within an İslamic feminist perspective in Turkish blogs
- Tez No: 425665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMRE KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İslami feminizm, muhafazakârlık, modernlik, gelenek, sekülarizm, Islamic Feminism, Conservatism, Modernism, Tradition, Secularism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Türkiye'deki bloglarda İslami feminist bir yaklaşımla yeni bir kadın kimliğinin inşasını konu alan tezimizin amacı Türkiye'nin Tanzimat döneminden bu yana süregelen modernleşme sürecinde inşa edilen modern kadın kimliğinin çeşitli kültürel, siyasal ve toplumsal dönüşümler neticesinde geçirdiği evrimi analiz etmektir. Cumhuriyet dönemi modernleşme projesinin önemli göstergelerinden biri olan kadın meselesinde idealize edilen seküler, eğitimli ve çağdaş kadın imajı 1940'lardan sonra yükselen muhafazakârlığın, 1980'lerde güçlenen siyasal İslamcılığın ve ona eklemlenen kapitalist değerlerin etkisiyle modern ve muhafazakâr değerleri bir arada buluşturan melez bir kadın kimliği ortaya çıkarmıştır. Bir yandan eğitimli, modern, kamusal görünürlüğü olan, hakları ve özgürlüğü için mücadele eden ve birey olmaya çalışan bu kadınlar öte yandan dini ve geleneksel değerleri muhafaza etmeye çalışmaktadırlar. Ortaya çıkan bu yeni kadın kimliğini incelediğimiz Türkiye'deki muhafazakâr kadın bloglarından biri olan Reçel Blog örneğinde 90'lardan beri İslam ülkelerinde ve Avrupa'da tartışılan İslami feminist söylemin hâkimiyeti görülmektedir. Kadın hakları için mücadele eden ve feminist taleplerini İslami bir paradigma dahilinde dile getiren bu kadınlar, modern ve geleneksel olana karşı çift yönlü sorgulamalarda bulunarak sentez bir kimlik ortaya koymaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This study dealing with construction of a new women identıty within an Islamic feminist perspective in Turkish blogs aims to analyze the evolution of women identity in consequence of various cultural, political and social transformations from the years 1839-1876 in Ottoman history up to now. The image of secular, educated and modern women idealized related to the issue of women which is one of the significant indicator of modernization project of Republic revealed a hybrid women identity meeting modern and conservative values under the influence of rising conservatism after 1940's and the powering political Islamism articulated with capitalist values in 1980's. On one hand those women who wereeducated, modern, publicly visible and struggling for rights and freedom, trying to be an individual; on the other hand they tried to keep religious and traditional values. While examining the revealed new women identity in the case of 'Reçel blog' which is one of the conservative women blogs in Turkey, it has been seen that the discourse of Islamic feminism discussed in Muslim countries and Europe since 1990's has been a dominant component of this blog.Those women struggling for their rights and expressing their feminist requests in the content of Islamic paradigm present a hybrid identity by dual questioning against the things which are modern and traditional.