Gaziantep'in lojistik üs olma potansiyelinin belirleyicileri: Ampirik bir çalışma
Determinants of becoming a logistics hub of Gazi̇antep:An emprical study
  1. Tez No: 425666
  2. Yazar: HATİCE SERAP SAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN KONU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Üs, Lojistik Yapılanma Modelleri, Logistics, Logistic Centers, The Structure of Logistics Model
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Lojistik, küreselleşen ekonomik düzen içerisinde son yıllarda önemi artan bir kavramdır. Firmaların fark yaratmak, maliyetlerini azaltmak ve rekabet gücünü arttırmak için lojistik faaliyetleri önemsedikleri görülmektedir. Lojistik faaliyetler arttıkça, dünya üzerinde lojistik üs potansiyeline sahip merkezler ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, coğrafi konumu, güçlü sanayi yapısı, İpekyolu güzergahı üzerinde olması sebebiyle Gaziantep'in lojistik üs olma potansiyelinin araştırılmasıdır. Çalışma lojistik kavramının tanımı, lojistik yönetimi, Türkiye ve Gaziantep'te lojistik sektörünün gelişimi ve Güçlü-Zayıf-Fırsat-Tehdit (GZFT) analizlerini içermektedir. Tezin son bölümünde Gaziantep'te faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası ölçekli lojistik firmalar ile yapılan anket çalışmasının analizi yer almaktadır. Yapılan çalışmada Gaziantep'in Türkiye'de lojistik üs olma potansiyelinin var olduğu ancak sektörde faaliyet gösteren firmaların kalifiye insan gücüne ihtiyaç duydukları, yasal düzenlemelerin ve profesyonel yönetim anlayışının gerekliliği, bilgi teknolojilerinin yaygın olarak kullanılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics has becoming an important term in global economics at recent years. The firms pay attention to logistics activities to have difference, reduce costs and increase competitiveness. By increasing logistics activities, the centers which has potential to be logistics centers in the world are coming into prominence. The main purpose of this thesis is researching Gaziantep's logistics potential due to its geographical location, strong industrial structure and on the way of Silkroad location. The study includes definition of logistics term, management of logistics, development of logistics sector and SWOT analysis of Turkey and Gaziantep. In the last part, there is an analysis of survey with national and international logistic firms located in Gaziantep. The outcome of the research is Gaziantep has a potential to be a logistic center in Turkey but the sector needs skilled manpower, legal regulation, professional management apprehension and the widespread use of information technology.