Gaziantep mutfağı üzerine halkbilimsel bir inceleme
The folkloric study on Gaziantep culinary
- Tez No: 425672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Yemek, İçmek, Halk kültürü, Mutfak, Gaziantep, Eating, Drinking, Folk Culture, Cuisine
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Gaziantep, mutfak kültürünün canlı bir şekilde yaşatıldığı ilimizdir. Bu tezimizde birçok kültürün ve medeniyetin yaşadığı Gaziantep'te, yeme-içme kültürü üzerine durulmuştur. Gaziantep'teki geçiş dönemlerinde yeme-içme ve buna bağlı inanışlar, bunların eski Türk kültüründen etkileri olup olmadığı araştırılmıştır. Yeme-içme hayatın her yerinde kendini göstermiştir. Bayramlarda, törenlerde, kadınların özel günlerinde yapılan yemekler ve içecekler çalışılmıştır. Bunların yanında yemekler yapılırken kullanılan baharatlar, kap-kapaçlar ve bunların işlevleri üzerinde durulmuştur. Gaziantep'te yapılan yemekler ve içecekler tanıtılmıştır. Gaziantep mutfak kültürü, yeme-içmeye bağlı gelenek ve inanışlar, sahre (piknik) kültürüne değinilmiştir. Yeme içmeye bağlı halk arasında yaşayan ve bazı kaynaklarda geçen sözlü kültür ürünlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gaziantep is a city in which cuisine culture is alive. This thesis has focused on eating&drinking culture in Gaziantep where many civilizations have lived. Eating & drinking behaviours in transient seasons and the associated beliefs in Gaziantep has been investigated and whether they are old effects of Turkish culture. Eating & drinking shows itself anywhere in life. Feasts and ceremonies, meal held on special occasions of women have been studied. Also tools and spices while used cooking focused on the containers and their functions. The food and drinks made in Gaziantep has been introduced. Gaziantep culinary, eating and drinking due to traditions and beliefs and picnic culture has been referred. Verbal culture products which live among people have been referred.