Hıfzı Topuz, Yılmaz Karakoyunlu ve Ahmet Altan'ın 1990 sonrası romanlarında tarih
Histoty in Hifzi Topuz's, Yılmaz Karakoyunlu's and Ahmet Altan's novels (published after 1990)
  1. Tez No: 189834
  2. Yazar: MEHMET MUTLU KİREMİTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, tarih, tarihû roman, Novel, history, historical novel
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışma ?Hıfzı Topuz, Yılmaz Karakoyunlu ve Ahmet Altan'ın 1990sonrası romanlarında Tarihe Bakış? başlığını taşımaktadır.Edebiyat sanatçıları, yaratmış oldukları eserlerinde çeşitli olayları, duygu vedüşünceleri kendi üslûplarıyla eserlerine konu edinir. Bu edebû eserlerden biri deroman türüdür. Romanlarda yazarların insan yaşamında yer alan birçok kavramıçeşitli şekillerde ele aldıkları görülür. Bu kavramlardan biri de tarihtir. Tarihinsanoğlunun var oluşundan yaşadığı ana kadar olan sürecin tamamıdır. Dolayısıylatarih, insanı ve insan yaşamını kendi merkezine alan roman türünün vazgeçilmezkaynaklardan biridir. Tarihi konu edinen romanlar ?tarihsel romanlar? olarak sondönemlerde adlandırılmış ve sayılarında artışlar görülmüştür.Bu çalışmada Hıfzı Topuz, Yılmaz Karakoyunlu ve Ahmet Altan olmak üzereüç yazarın kaleme almış olduğu 1990 sonrasında yayımlanmış ve konusunu tarihtenalan on iki roman, tarihe bakış açıları üzerinden incelenmiştir.1990 sonrasında yayımlanmış bu romanlarda Osmanlı mparatorluğu veTürkiye Cumhuriyeti tarihlerinden çeşitli kesitler konu olarak seçilmiştir. Yazarlarromanlarında siyasû baskıyı, kültürel ve yönetimsel yozlaşmayı, saray yaşantısınıeleştirirler. Millû Mücadele döneminde halkın yaşadığı sıkıntıları, sonraki dönemdeyaşanan siyasû krizleri ve bunların sonuçlarını romanlarında sunarlar. ncelenenromanlarda yazarlar tarihû gerçekliklerinin yanı sıra, kendi duygu ve düşüncelerini deromanlarındaki kurgular aracılığıyla aktarırlar.
Özet (Çeviri)
This study has the title of ?History in Hıfzı Topuz?s, Yılmaz Karakoyunlu?sand Ahmet Altan?s Novels Published After 1990?The writers transfer as a subject several events, senses and their own ideas totheir work of art with different styles. One of these literary work is the novel. t iseseen that writers deal with a lot of concepts by using several literary methots. One ofthese concepts is history. The history is one of the main and most important sourcesfor novels which get the central human and his life. These works of art have namedas ?Histrorical Novels? and it has seen that these novels which were published after1990 and written by three writers who are Hıfzı Topuz, Yılmaz Karakoyunlu andAhmet Altan were investigated about point of view to tell some historical periods.In the novels which were published after 1990, several historical periods fromOtoman Empire and Turkey Republic were chosen as a concept. The writers criticizepolitcal despotizm, cultural and governmental degeneration and ?palace life?. Theyshow the difficulties which Turkish people in the Turkish Independence War, somecabinet crisis? and their results. Also the writers have added their own ideas andfeelings to the historical reality.