Yoksullukla mücadelede mikro kredi uygulamalarının etkinliği: Gaziantep ili örneği
Efficiency of micro credit applications in combating poverty: The case of Gazi̇antep
  1. Tez No: 425675
  2. Yazar: BİRSEN AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜSTEM YANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Mikro kredi, Gaziantep, Poverty, Micro-credit, Gaziantep
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Son yıllarda gelişmiş ülkeleri de yakından ilgilendiren yoksulluk kavramı Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de sistematik araştırmalara konu olmaktadır. Yoksulluğun tanımlanması ve ölçülmesine yönelik uluslararası alanda yapılan araştırma kapsamı genişletilerek yoksullukla mücadele temeline dayalı uygulamalı çalışmalara dönüştürülmektedir. Yoksullukla mücadelede çözüm amaçlı geliştirilen uygulamalı sosyal projelerden biri de mikro kredi yöntemidir. Bu çalışmada mikro kredi uygulamalarının yoksullukla mücadelede etkili olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Mikro kredinin yapısal ve işlevsel bakımdan geçirdiği evreler incelenerek Dünya'daki ve Türkiye'deki genel durum değerlendirmeleri yapılmıştır. Veri toplamada anket istatistiği yönteminden yararlanılmıştır. Anket formlarıyla toplanmış verilerin frekans/yüzde dağılım, çapraz tablo ve grafiksel analizleri yapılmıştır. Analiz sonucunda mikro kredi kullanan kadınların gelirlerinde ve refah seviyelerinde sağladıkları artışla birlikte başta aile ortamında olmak üzere sosyal çevrelerinde kendilerini daha rahat ifade edebildikleri ve geleceğe dair planlar yapma konusunda daha kararlı bir tutum içinde oldukları görülmüştür. Ancak kadınların çoğunun el emeğine dayalı faaliyetlerle uğraşmayı tercih etmeleri ve kazançlarının önemli kısmını aile geçimine harcamaları nedeniyle mesleki bakımdan kısıtlı alanlarda (dükkan, elişi üretim tezgâhları vs. gibi küçük çaplı işlerde) çalıştıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of“poverty”, closely related to developed countries too, is concerned by systematic research in our country as well as in the world in recent years. The scope of research conducted in the international arena, which is towards definition and measurement of poverty, is expanding and being converted to applied works which is based on campaign against poverty. One of the social projects developed for applied solutions in campaign to end poverty is the method of micro-credit. This paper aimed to determine whether the method of micro-credit is effective in fight against poverty or not. Outline of the method of micro-credit both in Turkey and world was analyzed, thereby examining the phases of structural and functional maintenance of it. The data collected by the method of survey statistics. Frequency / percentage distribution, cross tabulation and graphical analysis was conducted for the data which are collected with survey. By way of conclusion for analysis; it was came out that with rise provided in their income and wealth, the women, contracting micro-credit, express themselves more liberally and act more determined about planning their future in their social environment especially with their family. However, due to the fact that most of the women prefer to work in areas based on manual or labor activities and spend their significant portion of gain for cost of family living, it came out that they prefer to work in the jobs which are professionally restricted (shops, handicraft production looms in small businesses and so on).