Uzunçayır Baraj Gölü'nden (Tunceli,Türkiye) toplanan Chlorella sp.'nin atık suda yetiştiriciliği
Culture of Chlorella sp. in wastewater collected Uzunçayır Dam Lake (Tunceli, Turkey)
- Tez No: 425767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN CAN, YRD. DOÇ. DR. ŞAFAK SEYHANEYILDIZ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Uzunçayır, Alg, Atık su, Kültür, Uzunçayır, Algae, Wastewater, and Cultivation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Evsel ve endüstriyel atık sular azot, fosfor ve diğer nutrientler bakımından oldukça zengindir. Bu sular arıtılmadan deniz ve tatlı su gibi alıcı ortamlara verildiği takdirde çevresel açıdan büyük problemlere sebep olmaktadır. Oysa çevre için oldukça zararlı olan bu suların içindeki bileşikler algler için gerekli olan asıl besin kaynaklarıdır. Alg üretimi esnasında maliyeti artıran en önemli faktör besin hammaddeleridir. Mikroalg üretimi evsel ve endüstriyel karbondioksit kaynaklarından gelen atık sular ile entegre edilebilir. Bu nedenle, atık sularda alg üretimi hem çevreyi kirletici bir etkeni ortadan kaldıracak hem de alg üretimi için pahalı kimyasalların kullanılmasını engelleyecektir. Bu da ekonomik olarak önemli bir kazanımdır. Bu çalışmada, atık su arıtma tesisinde sadece arıtma tesisinin ilk giriş suyu evsel atık su, seyreltilmeden, %25, %50 ve %75 distile su ile seyreltilerek besin ortamları hazırlanmış ve Chlorealla sp. 20 gün boyunca bu besin ortamlarında kültüre alınmıştır. 20 günün sonunda yapılan analizler, elde edilen alg türünün (Clorealla sp) atık sudaki nitrit, nitrat, fosfat ve amonyumu besin olarak kullanarak, biyomaslarını artırdığını ve en iyi gelişimi 50% distile su ile hazırlanan atık su ortamında sergilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The industrial and domestic wastewaters are quite rich in terms of nitrogen, phosphor and other nutrients. These waters lead to the serious problems for the environment if they are given to the receiving environments such as sea or fresh water without being refined. However the components in these waters which are very dangerous for the environment are the essential nutritional source for the algaes. The most important factor increasing the cost is the nutritional feedstock during the algae production. The microalgae production can be integrated with the wastewaters coming from the industrial and domestic carbon monoxide sources. For this reason, the algae production in wastewater both removes the environmental pollutant factor and prevents the use of expensive chemicals for the algae production. This is a significant economic gain as well. In this study, nutrition environments have been prepared by diluting the domestic water taken from entrance of wastewater treatment plant with 25%, 50% and 75% distilled water and Chlorella sp. has been cultivated in these nutrition environments during 20 days. The analysis after 20 days indicates that the obtained algae type (Chlorella sp.) have increased biomass by using nitrite, nitrate, phosphate and ammonium in the wastewater as nutrient and has showed the best progress in wastewater environment prepared by 50% distilled water.