Investigated effect of acetamiprid and D-Tubocurarine on Rana ridibunda sciatic nerve
Acetamiprid ve D-Tubocurarine'nin Rana ridibunda siyatik siniri üzerine etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 425925
  2. Yazar: SALİH CÜFER BEDİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇAMLICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biyokimya, Biyoloji, Biophysics, Biochemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Neonikotinoid insektisitler, Acetamiprid, Nikotonik Asetilkolin Reseptörü, Neonicotinoid insecticide, Acetamipridin, nicotinic acetylcholine receptor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, neonikotinoid bir insektisit olan acetamiprid ve antagonisti dtubokurarinin Rana ridibunda siyatik siniri üzerine doza ve uygulama süresine bağlı etkileri elektrofizyolojik, histolojik ve biyokimyasal yöntemler kullanılarak araştırılmıştır. Acetamiprid ile ilgili literatür araştırması yapılmış ve bu insektisitin kurbağa siyatik siniri üzerine etkilerinin daha önce çalışılmadığı anlaşılmıştır. Bu çalışmada, elektrofizyolojik olarak acetamipridin kurbağa siyatik siniri aksiyon potansiyeli parametrelerinden uyaran şiddeti, latans, süre, alan üzerine etkileri incelenmiştir. Acetamipridin siyatik sinir aksiyon potansiyeli parametrelerini kontrol grubuna göre değiştirdiği gözlemlenmiştir. Acetamiprid sinir aksiyon potansiyeli parametrelerinden genlik ve alanı düşürürken, latans ve süreyi arttırmıştır. Katalaz ve ACh aktivitesini azaltmış, MDA düzeyini arttırdığını gördük. Histopatolojik incelemeler sonucunda sadece acetamiprid uygulanan doz gruplarında sinirde ağır hasarlar gözlenmiş olup, miyelin kılıflarda yoğun ovoid cisim oluşumu ve fragmantasyon oluşumu saptanmıştır. Buna karşılık acetamiprid ve antagonisti ilebirlikte uygulanan doz gruplarında bu etkinin azaldığı görülmüştür. Acetamiprid doza ve uygulama süresine bağlı olarak ilk 30.dk'dan itibaren sinir aksiyon potansiyeli süresini, alanını arttırmış, depolarizasyon süresini ise anlamlı biçimde azaltmıştır. Acetamipridin siyatik sinir üzerine biyokimyasal ve histopatolojik etkileri de incelenerek elektrofizyolojik etkiler desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of acetamiprid and d-tubocurarine which are neonicotinoid insecticide on Rana ridibunda sciatic nerve dose and application time dependent is researched by using electrophysiological, histological, biochemical methods. Literature about acetamiprid has been researched and it is understood that the effects of this insecticide on frog's sciatic nerve has not yet been studied before. In this study, the effects of acetamiprid on stimulation intensity, latency, period, field which are action potential parameters has been investigated as electrophysiological. It was observed that acetamiprid changed the action potential parameters of sciatic nerve according to control group. Acetamiprid decreases amplitude and field whereas it increases latency and period which are the sciatic nerve action potential parameters. We see that it decreases catalase and ACh activity and increases MDA level. As a result of histopathological researches, heavy damage in nerve was observed just in the dose group which acetamiprid was applied, ovoid corpus formation in myelin tunic and fragmentation formation was determined. On the other hand, it was seen that; this effect decreased in dose group which acetamiprid was applied with antagonist. Acetamiprid increased period and field of the nerve action potential dose and application time dependent from first 30 minutes but decreased depolarization period significantly. Electrophysiological effects was supported by investigating the biochemical and histopathological effects of acetamiprid on sciatic nerve too.