Alüminyum köpük kanatlı yüzeyde ısı transferinin incelenmesi
Investigation ofheat transfer on a surface with aluminum foam fins
- Tez No: 426075
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR BİLEN, YRD. DOÇ. DR. ALİ BAHADIR OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum Köpük, Poroz Kanat, Gözenekli Yapı, Kanatlı Yüzey, Isı Transferi, Aluminum Porous, Porous Fins, Porous Structure, Finned Surface, Heat Transfer
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yapılan bu deneysel çalışmada, yüzeye yerleştirilmiş alimünyüm köpük kanatların ısı transferi üzerine etkisi araştırılmıştır. Dikdörtgen kesitli bir kanal içerisinde sabit ısı akısında ısıtılan bir yüzey üzerinde alüminyum köpük kanatlar (2x9x5 cm boyutlarında) akım yönünde aynı hizada dizilerek deneyler yapılmıştır. Deney düzeneğinde üç farklı gözenek (P=10, 20 ve 40) yapısında alüminyum gözenekli (köpük) kanatlar kullanılmış hem akım yönünde hemde akıma dik yönde aynı dört sıra olmak üzere toplamda 16 kanat kullanılmıştır. Tüm deneylerde test bölgesinde akım yönünde üç farklı kanat aralık mesafesi (Sx=72, 82 ve 92 mm) denenmiş ve akıma dik yönde ise kanat aralık mesafesi (Sy=5 cm) sabit tutulmuştur. Tüm deneylerde Re=5 000-30 000 aralığında farklı gözenek kanatlı yüzeyde akım yönü kanat aralık mesafesi ve farklı kanat üstü boşluk mesafesinde (C/H=0, 0.5 ve 1) Nusselt sayısı ve sürtünme katsayısıları bulunmuştur. Maksimum ısı transferi Sx=82 mm kanat aralık mesafesinde ve kanat üstü boşluk mesafesi C/H=0'da elde edilmiştir. Sonuçta farklı kanat gözenek yapısının kullanılması ısı transferi üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir
Özet (Çeviri)
In this experimental study, the effect of aluminum porous fins on heat transfer was investigated. In the rectangular channel, the experiments was done while the aluminum prous fins (dimensions 2x9x5 cm) mounted on the heated surface and them were arranged in line in the flow direction. In the experiments, three different aluminum porous fins (P=10, 20 and 40) and total number of fins of 16 with 4 line in flow direction and 4 in the vertical direction of the flow on the heated surface were used by arranging fins 4x4. In all experiments on the test surface, three fins spacing (Sx=72, 82 ve 92 mm) were studied in the flow direction while keeping constant the vertical flow fin spacing (Sy=5 cm). In the range of Re=5000-30000, Nusselt numbers and friction factors for different aluminum porous fins and different fin spacings in the flow directions as well as different top fin spacings (C/H=0, 0.5 ve 1) were investigated on the surface. Max. heat transfer were obtained for fin spacing of Sx=82 mm and top fin spacing of C/H=0. In the conclusion, the structure of various porous of fins has not very important effect on the heat transfer