Artvin ili Borçka ilçesinde bulunan örnek bir yapının güneş enerjisi destekli soğurmalı soğutma sistemi ile ısıtılması ve soğutulması
Heating and cooling of a sample building in Borçka district of artvin province by solar energy assisted absorption cooling system
- Tez No: 426074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SOLMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğurmalı Soğutma, Güneş Enerjisi, Örnek Isıtma ve Soğutma Uygulaması, Absorption cooling, Solar Energy, Sample heating and cooling application
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada Artvin ilinin Borçka (41° 21′ 45″ Kuzey, 41° 40′ 48″ Doğu) ilçesinde bulunan örnek bir yapının ısıtılması ve soğutulması için güneş enerjisi destekli soğurmalı soğutma sisteminin sayısal analizi yapılmıştır. Bulunan sonuçlar yorumlanarak bu tip yatırımların ekonomikliği hakkında bulgular edinilmeye çalışılmıştır. Literatürdeki çalışmalardan farklı olarak bu çalışmada soğurmalı soğutma sistemiyle örnek yapının ısıtılması ve soğutulması uygulaması sırasında enerji tüketimleri hesaplanmış, sistem verimleri incelenmiş ve bulunan değerler yorumlanmıştır. Isıtma ve soğutma durumlarında gerekli enerji ihtiyaçlarının aylık olarak hesaplanabilmesi için meteorolojik verilerden yararlanılarak her ay için ayrı ayrı hesaplar gösterilmiştir. Soğurmalı soğutma sistemine enerji girdisi olarak güneş enerjisinden yararlanılmış ve mevcut yapı için güneş enerjisi hesaplamaları gösterilmiştir. Ayrıca ısıtma durumunda geleneksel ısıtma ve yerden ısıtma yöntemleri için çözümler yapılarak bu yöntemlerin karşılaştırılması sağlanmıştır. Tüm bu çalışmaların sonucunda uygulanan sistem için maliyet analizi yapılarak en uygun toplayıcı alanı bulunmuş ve sistem geri ödeme süresi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a numerical analysis of solar energy assisted absorption cooling system is made for heating and cooling a sample building in Borçka district (41° 21′ 45″ North, 41° 40′ 48″ East) of Artvin province. The findings about economy of these types of investments are tried to be determined by evaluating the results. Unlike previous studies, the energy consumption is calculated during heating and cooling application of this building by using absorption cooling system, the system efficiency is analyzed and the values acquired are interpreted in this study. The calculation for each month is respectively shown by using meteorological data to calculate monthly the energy needs required during heating and cooling. The solar energy is used as energy input to the absorption cooling system and the solar energy calculation for current building is also indicated. Moreover, the solution strategies are presented for conventional heating and floor heating methods and these methods are compared with each other. As a result of these researches, cost analysis is made for the system applied and the best solar panel is found. The payback period of the system is also calculated.