Binbir Gece Masallarında kahraman izleği: Şehriyar'ın farkındalık yolculuğu
Hero's theme of 1001 Arabian Nighs: Shahryār's journey of awareness
- Tez No: 453104
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL AYGÜN CENGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Binbir Gece Masalları, Joseph Campbell, kahraman, kahramanın sonsuz yolculuğu, monomit, psikanalitik folklor, 1001 Arabian Nights, Joseph Campbell, hero, endless journey of the hero, monomyth, psychoanalytic folklore
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 444
Özet
Binbir Gece Masalları ise Doğu'dan Batı'ya hemen hemen bütün dünya edebiyatını derinden etkilemiş masallar külliyatıdır. Çerçeve masalın konusundan elde edilen bilgilere göre Şehriyar, mutlu bir yaşam sürmekteyken aldatılma gibi bir engelle karşılaşır; bu olay nedeniyle kadınlara güvenemeyeceğini düşünen Şehriyar artık her gün bir kadınla önce bir gece geçirip sonra o kadını öldürtmektedir. Ancak en son evlendiği kadın olan Şehrazat'ın masal anlattığı bin bir gece boyunca Şehriyar'ın farkındalık düzeyinde bir değişim olur ve bin bir gecenin sonunda Şehrazat'a aşık olduğunu ve bir ömür boyu onunla birlikte olmak istediğini anlar. Bu noktada sorulacak sorulardan biri Şehrazat masallarda ne anlatmıştır ki Şehriyar kadınlardan intikam alma fikrinden vazgeçmiştir, eşdeyişle eşine güvenmeye karar vermiştir.Bu bağlamda bu tez çalışması, Binbir Gece Masalları'nın çerçevesini oluşturan Hükümdar Şehriyar ile Kardeşi Hükümdar Şahzaman'ın Öyküsü'nü, Joseph Cambell'ın Kahramanın Sonsuz Yolculuğu isimli çalışmasında monomit olarak ifade ettiği sistem ışığında çözümleyerek Şehriyar'ın farkındalık yolculuğunu serimlemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
1001 Arabian Nights is a collection of tales that has deeply affected almost the whole world literature from East to West. According to the information acquired from the subject of the main tale, while living happily Shahryār faces a setback of deception; thinking that this incident would tamper his trust towards women, Shahryār starts to spend each night with a different women before killing her the next day. However, the last woman he marries to, Scheherazade, tells her a tale for one thousand and one nights and this leads to a change in Shahryār's level of awareness. At the end of the one thousand and one nights, he realizes that he has fallen in love with Scheherazade and that he would like to spend the rest of his life with her. One of the questions to be posed at this point is what was it that Scheherazade narrated him in the tales that Shahryār gave up on idea to take revenge from women, and decide to trust his spouse. This thesis is aiming to exposition Shahryār's journey of awareness by analysing the The Tale of King Shahryār and his Brother King Shah Zaman, forming the framework of 1001 Arabian Nights, under the system monomytically expressed by Joseph Campbell in his The Hero with a Thousand Faces.