Yerel değerlerin turizm ürününe dönüştürülmesinde coğrafi işaretlerin kullanımı: Siirt İli örneği
The use of geopraphical indications i̇n the conversion of local values to tourism products: The case of Siirt
  1. Tez No: 426208
  2. Yazar: ZOZAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LOKMAN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi işaretler, Yerel ürünler, Turizm değeri, Siirt
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada Siirt'e gelen turistlerin Siirt'teki coğrafi işaretli ürünlere ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve bu ürünlerin turizm ürünü olarak kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Siirt'e gelen yerli ve yabancı turistler oluşturmaktadır. Örneklemini ise; 2015 Nisan ve Mayıs ayında Siirt'e gelen turistlerden rastgele seçilen 380 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesi için, bilimsel araştırmalarda yaygın veri toplama yöntemi olarak kullanılan anket formu kullanılmıştır. Anket formlarından elde edilen veriler SPSS İstatistik Paket Programı yardımı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda; coğrafi işaret kavramının daha önce çok bilinmediği ortaya çıkmıştır. Anket formunda coğrafi işaret tanımı yapılarak katılımcıların bu eksikliği giderilmiştir. Bu bilgiye dayanarak katılımcıların %81.9'unun coğrafi işaretin kişiye ve bölgeye katkısının olacağını düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların yaş ve gelir değişkenine göre geliş sebeplerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır fakat eğitim durumu ve geliş sebebi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaş, eğitim ve gelir değişkenine göre Coğrafi işaret kavramının daha önceden duyulması arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaş ve gelir değişkenine göre coğrafi işaretin kişiye ve bölgeye katkısının düşünülmesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Fakat eğitim değişkenine göre anlamlı bir ilişki olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Yaş, eğitim ve gelir değişkenine göre coğrafi işaretin olumsuz bir yanı olabileceğini düşünenler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Analizler sonucunda gelir düzeyi ve coğrafi işaretli ürün tüketimi arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. Turizm sorunları yargılarının yaş, medeni durum, eğitim durumu ve gelir durumuna göre bir değişiklik göstermediği görülmüştür. Ayrıca medeni durum değişkenine göre turizmin Siirt ekonomisine büyük bir katkısının olacağını düşünmek arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaş, eğitim durumu ve gelir durumuna göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research identifying reviews of the visitors who have visited Siirt, about geographical indicating products, and popularizing the usage of these products as tourism products have been aimed. The research consists of local and foreign visitors. And the sample consists of 380 randomly chosen visitors visiting Siirt in April and May in 2015. In order to gather data of the research, questionnaire, prevalently used in scientific research, has been used. The data, gathered by the questionnaires been analysed with the help of SPSS Statistics. As a result of analysing it has been proven that the phrase of“geographic indication”was unknown before. By explaining the definition in the questionnaire form, the unknown of it has been ironed out. According to this knowledge, %81.9 of the participators of the survey think that geographical indications will contribute to the people and the region. Difference between age and income variances hasn't been found but significant relation between educational status and the reason of visiting has been found. According to age, education and income variances, a significant relation between being aware of“geographical indications”phrase before and later has been found. According to age and income variances, a significant relation has not been found between thinking of contribution to people and region. But according to education variance it has been emerged that there is a significant relation. According to age, education and income variances. A significant relation among the participators who thinks that there would be a negative side of geographical indications hasn't been found. As a result of analysis, it has been seen that there isn't a significant relation between level of income and geographical indicating product consumption. It has been found that tourism problems judgements don't show any difference according to age, marital status and income level. In addition, according to marital status variance, a significant relation in thinking that tourism would contribute a lot to Siirt economy has been found. A significant relation hasn't been found according to age, education and income level. Key Word: Geographical sings, Local products, Tourism Importance, Siirt.