Okul öncesi dönem çocuklarında fiziksel ve ilişkisel saldırganlığın çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An examination of physical and relational aggression of preschool children in terms of various variables
- Tez No: 426254
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE GÜL KAPÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Fiziksel Saldırganlık, İlişkisel Saldırganlık, Anne-Baba Tutumu, Mizaç, Preschool, Physical Aggression, Relational Aggression, Parents Attitude, Temperament
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada okul öncesi dönemdeki çocukların, mizaç özellikleri ile anne-baba tutumlarının çocukların sergilediği fiziksel ve ilişkisel saldırganlığı yordama gücününün belirlenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modeli niteliğinde olan araştırmanın evrenini, Ankara sınırları içerisinde okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde ise, Ankara'da okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 36- 72 aylık, 152'si kız, 185'i erkek olmak üzere toplam 337 çocuk yer almıştır. Bu çocukların anneleri,“Anne-babalık Stilleri ve Boyutları Ölçeği”,“Çocuklar İçin Kısa Mizaç Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”nu doldurmuşlardır. Öğretmenler çocuklar için, Okul Öncesi Sosyal Davranış Ölçeği-Öğretmen Formu'nu doldurmuşlardır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Seçilen değişkenlerin okul öncesi çocuklarında görülen fiziksel ve ilişkisel saldırganlığın önemli bir yordayıcısı olup olmadığı aşamalı regresyon analizi ile incelenmiştir. Araştırmada, çocuğun cinsiyetinin erkek olması, otoriter anne-baba tutumu, çocuk mizacının sebatkar ve sıcakkanlı olmaması ile çocuğun anaokuluna devam süresinin uzun olmasının çocuklarda görülen fiziksel ve ilişkisel saldırganlığı yordadığı bulunmuştur. Ayrıca annenin çalışma durumu, annenin öğrenim düzeyi ve ailenin gelir düzeyi gibi değişkenlerin, çocukların fiziksel ve ilişkisel saldırganlık puanlarında anlamlı bir farklılık yaratmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the parenting styles and the temperamental characteristics predict relational and physical agression exhibited by the preschool children. Sample of the study consisted of a total of 337 children living in Ankara (n=152 girls and n=185 boys). Children were aged between 36-72 months. Mother of these children were asked to fill in the“Parenting Styles and Dimensions Questionaire”,“Short Temperament Scale for Children”and the“Personal Information Form”the latter of which was developed by the researcher. Teachers of the children completed the“Preschool Social Behaviour Measure-Teacher's Form”, for each child. Data were analyzed by the SPSS. Stepwise Regression Analysis demonstrated that boys, authoritarian parenting styles, temperemant types of persistence and approach and the longer to attend to kindergarden predicted physical and relational aggression. Furthermore it was found that employment status and education level of the mother and income level of the family were not significant in predicting the physical and relational aggression.