The category of negation
Olumsuzluk kategorisi
  1. Tez No: 426273
  2. Yazar: BIRGOL SAADOON MUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. HUSEYNAGHA RZAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Olumsuzlaştırma, kutup öğeleri, bağlam duyarlılığı, pragmatizm, anlambilim, Negation, polarity items, context sensitivity, pragmatics, semantics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Jespersen (1917); Horn (2001); Zeijlstra (2007); Hintikka (2002); Geurts (1998) gibi yazarlar ağırlıklı olarak cümlelerin olumsuzlaştırılmalarıyla ilgili çalışmalar yapmaktadırlar. Bu yazarlar sözcük ve eklerin olumsuzluğuyla fazla uğraşmazlar. Olumsuzluğu oluşturan iç unsurlar ve olumsuzluğun İngilizcede geçirdiği evrime odaklanırlar. Cümle birlikteliği olumsuzluk boyutunda ortaya çıkan kutupluluk öğelerinin dağılımı ele alınmıştır. Bütün önermeler olumsuzluk odaklı ele alınmıştır. Bu olumlu kutupsal unsurlarla direkt etkileşim halinde yapılmamıştır. Uygun olmayan yorumlar ve olumsuzluklar bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Bağlam duyarlılığı nicelik ve belirsizlik unsurlarıyla verilmiştir. Standart veya standart olmayan olumsuzlama varsayım ilişkisiyle verilmiştir. Olumsuzlama, semantik pragmatik determinizm ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Much literature on negation (Jesperson 1917; Horn 2001, Zeijlstra 2007, Hintikka 2002, Geurts 1998) primarily deals with sentential negation and pays comparatively lesser attention to both lexical and affixational types of negation, if not to mention its historical evolution in English as well as the inner constituents of negation. The distribution of polarity items found under the scopes of the clause-mate negation and the ways the whole proposition (or part of it) is brought into the focus of negation (that does not interact directly with the positive polarity items) to produce infelicitous interpretations are also among the major concerns of the research. Context sensitivity is provided by items (quantifiers and indefinites), the standard and non-standard negation as well as interrelatedness of presupposition and negation are specified using the so-called semantic-pragmatic determinism.