Konaklama işletmelerinde hizmet kalitesinin 'önem-performans analizi' yöntemi ile ölçülmesi: Belek bölgesinde beş yıldızlı oteller üzerine bir uygulama
The measurement of service quality by using important-performance analysis in accommodation establishments; An application on five-star hotel in Belek region'
  1. Tez No: 426310
  2. Yazar: HÜSEYİN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HÜSREV EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Önem-Performans Analizi, Belek Bölgesi, Beş Yıldızlı Konaklama İşletmeleri
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Ekonomik kalkınma ile hizmet sektörünün ekonomideki payının artışı arasında anlamlı ilişkiler vardır. İnsanlar daha müreffeh ekonomik koşullara eriştikçe, hizmet sektöründen talepleri de artmaktadır. Artan talep, hizmet sektöründe rekabetin şiddetini de yükseltmektedir. Rekabet ise daha kaliteli hizmet anlamına gelmektedir. Günümüzde hizmet işletmeleri, rakiplerinden daha başarılı olabilmek için, sundukları hizmetlerin kalitesini düzenli olarak ölçmektedirler. Literatürde hizmet kalitesinin ölçümüne dair çok sayıda yönteme ulaşmak mümkündür. Bu çalışmada hizmet kalitesi ölçümü için önem-performans analizi yöntemi kullanılmış ve araştırma beş yıldızlı konaklama işletmelerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarında, katılımcılar için önemli olan hizmetler, önem hiyerarşilerine göre tespit edilmiştir. Önem-performans matrisi sonuçları sayesinde, işletmelerin sundukları hizmetlerin yeniden değerlendirilmesi için kıymetli bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are significant relationships between economic development and raise of the share of service sector in economy. When people reach more prosperous economic conditions, their demands which are from service sector are also increase. Growing demand increases the volume of competition in service sector. The competition also means service of high quality. Nowadays, service businesses are measuring their service quality regularly to become more successful than their competitors. A great number of methods about measurement of service quality can be reached from the literature. In this study, the importance-performance analysis was used to measure service quality and the survey was applied in five-star accommodation enterprises. On the results of the study, the important services and their importance hierarchy to the guests opinion are determined. Valuable knowledge gained to re-thinking the services through the reults of importance-performance matrix. Keyword: Service Quality, Importance-Performance Analysis, The Belek Region, Five-Star Accommodation Establishments