Hastane çalışanlarının sapkın davranış algılarıyla örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılması
A research on the relationship between hospital employees' perceptions of deviant behaviors and organizational commitment
  1. Tez No: 426312
  2. Yazar: AYŞE İSPİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sapkın davranışlar, örgütsel bağlılık, hastane çalışanları, Deviant behaviors, Organizational commitment, Hospital employees
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Hastaneler hizmet yoğunluğunun ve çalışanların iş yükünün fazla olduğu kurumlardan birisidir. Buna bağlı olarak hastane çalışanları kimi zaman yönetsel problemlerden kimi zaman da işyerindeki stresli ve gergin çalışma ortamı şartlarından olumsuz olarak etkilenmekte ve bu durum çalışanların birbirlerine veya çalıştıkları kuruma yönelik istenmeyen tavır ve davranışlar sergilemesine neden olabilmektedir. Kuruma ve çalışanlara zarar veren bu tavırlar sapkın davranışlar olarak ifade edilmiştir. Bu çalışmada sapkın davranışlar olarak ifade edilen tutumların çalışanların örgütsel bağlılığı üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Araştırmanın evrenini Isparta Süleyman Demirel Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Sağlık Bakanlığına bağlı; Isparta Devlet Hastanesi, Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Dr. Sadık Yağcı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 381 hastane çalışanına ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Robinson ve Bennet (2000) tarafından geliştirilen Sapkın Davranışlar Ölçeği ve Meyer ve Allen (1990) tarafından geliştirilen ve Wasti (2000) tarafından Türkçe'ye çevrilen Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, örgüte yönelik meydana gelen sapkın davranışların örgütsel bağlılığı azalttığı tespit edilmiştir. Sapkın davranış algısı çalışanların görev, yaş, cinsiyet ve öğrenim durumuna göre farklılık gösterirken, örgütsel bağlılık algısı kurum, görev, yaş, mevcut hastanede çalışma süresi, öğrenim durumu ve gelirlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hospitals are one of the foundations which have high density of service and heavy work load. Correspondingly, the employees of hospitals can be affected from managerial problems and stressful, nervous office atmosphere in a negative way and this situation may cause employees' unwanted manners between themselves and towards the management they work. These manners which harm both employees and managements are defined as deviant behaviors. In this study, it is researched that the effects of the manners defined as deviant behaviors on employees' organizational commitment. The population of this study consists of the employees of Isparta Süleyman Demirel Research and Application Hospital, State Hospital of Isparta, Isparta Maternity and Children Diseases Hospital and Dr. Sadık Yağcı Oral and Dental Health Center. 381 employees were reached in this study's extent. In this research, the Deviant Behavior Scale which was improved by Robinson and Bennet (2000); and Meyer and Allen's (1990) Organizational Commitment Scale which was translated into Turkish by Wasti (2000) used as data collection tool. According to research results, it is ascertained that the deviant behaviors towards organization, decreases organizational commitment. While the perception of deviant behaviors were changing according to employees' duty, age, gender and educational background, the perception of organizational commitment is changing according to organization, duty, age, gender, the working period in hospital, educational background and income.