Edilgen çatı ve iletişim
Passive voice and communication
  1. Tez No: 426313
  2. Yazar: NABAA ASSI MAHDI AL-TAMEEMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Prof. Dr. Huseynaga RZAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edilgen çatı, anlambilim, iletişim, dilbilgisi, passive voice, semantics, communication, grammar
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, dilbilgisel açıdan iletişimin etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için edilgen yapıların nasıl etkin olduğunu etken ve edilgen yapıların fonksiyonlarını ele almaktadır. Bir cümleyi etken yapıdan edilgen yapıya dönüştürmek yakın cümleleri de anlamsal ve yapısal olarak değiştirebilir. Bu değişim, doğrudan etkileşime katılan katılımcıların beklenti ve odaklanmalarına bağlıdır. İngilizcedeki edilgen yapılara karşı takınılan olumsuz tutumların aksine bizler bu çalışmada edilgen yapıların semantik fonksiyonları üzerinde durduk. Edilgen yapılarla ilgili yapılan birçok olumsuz eleştirilerin çoğunun yersiz olduğunu edilgen yapıların işledikleri yapıcı fonksiyonları etraflıca ele aldık. Özellikle bilimsel eserlerde ve yazınlarda edilgen yapının daha sıklıkla kullanıldığını örneklerle gösterdik. Bir etkileşimde amaç yapılan eylemse etken yapıya göre edilgen yapının nasıl tercih edildiği incelenmiştir. Edilgen yapılar etken yapılarla birlikte kullanıldığında bilgi akışını nasıl hızlandıkları örneklerle ele alınmıştır. İngilizcedeki etken yapılar etkili kullanımları bu çalışmanın ana unsurunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The paper is concerned with how passive voice functions communicatively and why choosing between passive and active voices is both a matter of style and grammar since changing a sentence from active to passive might affect the construction of nearby sentences, directly depending on the character and degree of discourse-motivated part of information, participant's purpose and his focus. Considering the ideas condemning the English passive, we provide an informal but comprehensive semantico-functional description of passive clauses in English and exhibit numerous published examples of incompetent criticism in which critics cannot comprehend the“mission”of the passive voice in such a language as English in which the use of the passive voice is far commoner than in any other language, especially in sciences and technical fields. Why the passive voice is preferred when our focus is on the acted-upon subject and how it happens that in combination with active voice sentences, passives allow discoursemotivated information flow naturally and smoothly to the object being acted upon are also among the major goals of the study.