Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine Fransa'nın etkisi
The influence of France on European Union – Turkey relations
- Tez No: 426323
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Türkiye-AB İlişkileri, Türkiye-Fransa İlişkileri, Kıbrıs Sorunu, Ermeni Soykırımı, Türkiye'nin AB Katılım Müzakereleri Başlıkları, Turkey-EU relations, Turkey- France Relations, Cybrus Issue, Armenian Genocide, Turkey –EU Full membership Negotiation Chapters
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 151
Özet
Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerine Fransa'nın etkisini Soğuk Savaş dönemi ve Soğuk Savaş sonrası dönem olarak iki süreçte ele almak gerekir. Soğuk Savaş döneminde Fransa, Avrupa bütünleşmesi sürecinde Türkiye'yi desteklememiş ancak Türkiye'ye açıkça karşı da çıkmamıştır. Fransa, Soğuk Savaş'ın sonlarına doğru Kıbrıs sorunu ve Ermeni Soykırımı konularında Türkiye'ye muhalif bir politika içine girerek hem Türkiye - Fransa ilişkilerini hem de Türkiye – AB ilişkilerini etkilemiştir. Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle beraber Fransa Kıbrıs ve Ermeni sorunlarına ek olarak Türkiye'nin dini, kültürel ve tarihsel farklılıklarını ön plana çıkaran bir ülke olmuştur. 2007-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise bu farklılıkları açıkça ortaya koyarak Türkiye'nin AB ile müzakere sürecini yavaşlatmıştır. Sarkozy, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerindeki 5 başlığı askıya alarak ilişkilere zarar vermiştir. Mayıs 2012'de Fransa Cumhurbaşkanı olan François Hollande ise kimlik farklılıklarını gündeme getirmemekte ve Türkiye-AB ilişkilerini Sarkozy dönemine nazaran daha olumlu katkı sağlamaktadır. 2015 yılına gelindiğinde devam etmekte olan Suriye'deki iç savaştan kaynaklı sığınmacı sorunu Fransa ve AB'yi Türkiye'ye yakınlaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
The French effect of Turkey – European Union relations needs to be discussed in two periods: Cold War period and After Cold War. France did not support Turkey during the Eurpean Integration in Cold War period but did not oppose to Turkey obviously. To the end of the Cold War, France effected both Turkey-EU relations and Turkey France relations by making opposed Turkey policies about Armenian Genocide and Cybrus issue. In addition to Armenian and Cybrus problem, when the Cold War was over, France was the country that came into prominence differences of Turkey on religious, cultural and historical points. Nicolas Sarkozy, the French President between 2007-2012, slowed down Turkey-EU relations by using these differences. Sarkozy cause damage Turkey –EU full membership negotiations by suspending 5 chapters. François Hollande who became French President in May 2012, doesn't bring to agenda about differences of Turkish identity and contribute Turkey –EU relations relatively compared to Sarkozy. Asylum seeker problem which is based on Civil war in Syria still going on in 2015 caused France and EU become closer to Turkey.