Konaklama işletmelerinde tam zamanında üretim sistemi: Antalya ilinde bir araştırma
Just in time production system in accommodation businesses: A research in Antalya province
  1. Tez No: 426372
  2. Yazar: CİHAT CİHANGİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim, Konaklama İşletmeleri, maliyet yönetimi, turizm sektörü, Just in Time Production, Accommodation Businesses, Cost management, tourism sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Turizm sektöründe, özellikle konaklama işletmeleri açısından ağır bir rekabet ortamı bulunmaktadır. İşletmeler bu ağır rekabet ortamında karlılıklarını sürdürebilmek, müşteri istek ve beklentilerine cevap verebilmek ve yüksek hizmet kalitesi sunabilmek için farklı maliyet yönetimi yaklaşımları uygulamaktadırlar. Tam Zamanında Üretim Sistemi (TZÜ), israfın önlenmesini, üretim hattındaki gereksiz ve değer yaratmayan unsurların ortadan kaldırılarak etkin bir üretimin sağlanmasını ve stoklama yapmadan üretim yapılmasını amaçlayan bir maliyet yönetim yöntemidir. Bu tezin amacı, Antalya bölgesinde faaliyet göstermekte olan 5 yıldızlı konaklama işletmelerinin, TZÜ sistemi hakkındaki bilgi düzeylerini ve TZÜ uygulayarak elde ettikleri avantaj veya TZÜ uygulamayanların da uygulamama sebepleri ortaya koymaktır. Bu nedenle, çalışmada öncelikle literatür çalışması yapılmış ve ardından bir araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde, konaklama işletmelerinin TZÜ sisteminin veya benzer bir yöntemin işletmeler tarafından farkında olarak veya olmayarak uygulandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the tourism sector; especially in terms of the accommodation businesses, there is a severe competitive environment. In order to maintain their profits, respond customer demands and expectations and provide high quality of services; businesses use different types of cost management systems. Just in time (JIT) is a system which aims to prevent waste, provides an efficient production by eliminating unnecessary and non-valuable creations on the production line and making production without storage. The aim of this thesis is determining the knowledge level and advantages gained by application of JIT or put forward reasons for non-application of JIT system in 5 star accommodation enterprises active in Antalya region. Consequently, literature study made first and then a research study conducted. Result of the survey determined that, accommodation companies are applying JIT or a similar system by being aware of it or not.