Çalışma ahlakını etkileyen faktörler Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma
The affecting factors on work ethic: A case study on the students of Suleyman Demirel University
- Tez No: 426393
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Çalışma, Değer, Çalışma Ahlakı, Öğrencilerin Ahlaki Değerleri, Ethic, Work, Value, Work Ethic, Ethical Values of Students
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
FETEN, Muhammet Husrev, Çalışma Ahlakını Etkileyen Faktörler Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Isparta, 2016. ÖZET Bu çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin çalışma ahlakı ile ilgili duyarlılıklarının demografik değişkenlere ve siyasi kimliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde ahlak, çalışma ve çalışma ahlakı başlıklarının kavramsal incelemesi, tanımı ile çalışma ve çalışma ahlakı başlıklarının tarihi yönü açıklanarak konunun içeriğine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde çalışma ahlakı ile ilgili yaklaşımlar yoğunlukla ele alınan cihetiyle araştırılmıştır. Bu bölümde çalışma ahlakı ile ilgili yaklaşımlar Hristiyan çalışma ahlakı, Yahudi çalışma ahlakı, Uzak Doğu dinlerinin çalışma ahlakı ve İslam çalışma ahlakı başlıkları altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise çalışma ahlakı ile demografik değişkenler arasındaki ilişki araştırılıp, öğrencilerin çalışma ahlakı ile ilgili duyarlılıklarının siyasi kimliklerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Çalışmanın evreni, Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesindeki dokuz fakülte ve üç meslek yüksekokulundan alınan toplam 930 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin çalışma ahlakı ile ilgili duyarlılıklarının demografik değişkenlere ve siyasi kimliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini ölçmek amacıyla, Singer'in (2000)“Çalışma Ahlakı Ölçeği”kullanılmıştır Bu anket çalışmasında 930 adet anket formundan elde edilen veriler, SPSS 16.0 programı ve Lisrel 8.80 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde, doğrulayıcı faktör analizi, bağımsız t testi ve tek yönlü varyans analizi yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
FETEN, Muhammet Husrev, The Affectıng Factors On Work Ethıc: A Case Study On The Students Of Suleyman Demirel Unıversıty Master Thesis, Isparta, 2016. ABSTRACT This study aims to make clear if sensitivities of the students of Süleyman Demirel University about work ethic vary depending on demographic factors and political identities. In the first part of the study, conceptual examination of work and work ethic, their definitions and historical dimension were explained. In the second part, approaches related to work ethic were researched in regard of handled aspect. The approaches regarding work ethic were studied in the titles of Christian work ethic, Jewish work ethic, work ethic of religions of Far East and Islamic work ethic. In the third part, the relation between work ethic and demographic factors were studied and if there is a change in ethical sensitivities of students according to their political identities was clarified. Target population of the study is composed of 930 students from nine faculties and three vocational high schools in Süleyman Demirel University. In order to evaluate whether there is a variation in sensitivities of students about work ethic depending on demographic factors and political identities, Singer's (2000)“Scale of Work Ethic”was used. In this survey, the data from 930 questionnaires were analysed through SPSS 16.0 and Lisrel 8.80. In analyses, methods of verifying factor analysis, independent t test and one way variation analysis were used.