Ortognatik cerrahinin çiğneme etkinliği ve kas aktivitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Evaluation of orthognathic surgery on masticatory efficiency and muscle activity
  1. Tez No: 426581
  2. Yazar: DENİZ ÇELAKIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA ÖZDEMİR, YRD. DOÇ. DR. FEYZA ÜLKÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ortognatik cerrahi, oklüzal splint, elektromiyografi, çiğneme, Orthognathic surgery, occlusal splint, electromyography, mastication
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırmamızın amacı iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip bireylerde ortognatik cerrahinin çiğneme etkinliği ile masseter ve anterior temporal kasların elektromiyografik aktivitesine etkisinin incelenerek dentofasiyal deformitesi bulunmayan Sınıf I bireylerin çiğneme etkinliği ve kas aktivitesi değerleriyle karşılaştırılmasıdır. Çalışmamız Nisan 2014 - Ekim 2015 tarihleri arasında araştırmaya dahil olma kriterlerine uyan 12 deney, 13 kontrol grubu olmak üzere toplamda 25 hasta üzerinde yürütüldü. Çiğneme etkinliği ölçümü için bireylere standardize edilmiş silikon tablet çiğnetildi. Elde edilen partiküller elek analiziyle ayrılarak her birey için frekans ve kümülatif dağılım grafiklerine aktarıldı. Bu yüzdelerden, ortalama partikül boyutu elde edildi. Bilateral masseter ve anterior temporal kas aktivitesi ölçümü için bipolar yüzey elektrodları ile elektromiyografik yöntem kullanıldı. Ortognatik cerrahi geçirecek bireylere, dekompansasyon tedavisini takiben, 8 hafta boyunca tüm gün kullanacakları stabilizasyon splinti uygulandı. Kayıtları ortognatik cerrahi öncesi splint öncesi (T0), ortognatik cerrahi öncesi splint sonrası (T1), ortognatik cerrahiden 1 ay sonra (T2), ortognatik cerrahiden 6-8 ay sonra (T3) olmak üzere toplamda 4 defa tekrarlandı. Elde edilen bulgularda stabilizasyon splinti kullanımı sonrasında anterior temporal kas aktivitesinde anlamlı düzeyde düşüş gözlenmiştir. T2 zamanında elde edilen veriler, cerrahi sonrası travma ve intermaksiller fiksasyona bağlı olarak T0 zamanına göre anlamlı düzeyde azalma göstermiştir. T3 zamanda ise iyileşen oklüzyon ile çiğneme etkinliği ve kas aktivitesi verileri T0'ın üstünde saptanmıştır. Buna rağmen kontrol grubu verilerine ulaşamamıştır. Sonuç olarak; dentofasiyal deformiteli bireylerin ortognatik cerrahi ile iyileşen oklüzyonu, çiğneme fonksiyonlarına olumlu katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of orthognathic surgery on masticatory efficiency and electromyographic activity of the masseter and anterior temporal muscles in skeletal Class III patients and to compare with Class I individuals. The study was performed on 25 subjects, who were suitable for research criteria, between April 2014 and October 2015. For assessment of the masticatory efficiency, the individuals were instructed to chew standardized round tablets of silicon impression material. The sample was separated using sieve analysis then cumulative weight percentage was calculated for each individual. From these percentages, the median particle size were estimated. The participants were submitted to bilateral evaluation of bipolar surface electromyographic activity of the masseter and anterior temporal muscles. Following the orthodontic decompensation treatment, a stabilization splint was fabricated and instructed to a full time wear during 8 week until the surgical procedure. Recordings were performed at preoperatively before splint application (T0), preoperatively after splint application (T1), 1 month after orthognathic surgery (T2) and 6-8 month after orthognathic surgery (T3). In the anterior temporalis muscle activity, significant decrease occurred with the use of stabilization splint. From T0 to T2, significant decrease in the masticatory function was observed due to trauma and intermaxillary fixation. A significant increase of the masticatory efficiency and muscle activity was found at T3 with the improvement of the occlusion but it could not reach the control group data. In conclusion, orthognathic surgery provided a better masticatory function by the improved occlusion of the individuals with dentofacial deformity.