Sağlık çalışanları tarafından tercih edilen doğum yapma yöntemlerinin belirlenmesi
Determination of preferred health workers by the method of birth
- Tez No: 426653
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Doğum Şekilleri, Doğum Tercihleri, İnsanlar, Sağlık Personeli, labor, birth preferences, people, health staff
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Doğum, insanların çoğalması için gerekli en önemli olaydır. Bu nedenle insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. Doğanın bir kanunu gereği, insanlar doğar ve ölür. Doğum insanların nefes alması gibi bir biyolojik olaydır. Bu nedenle doğum için birçok koşulun yerine getirilmesi gerekmektedir. İnsanlar yüzyıllardan beri doğum olayını belirli kurallara ve şekillere göre yerine getirmektedir. Doğum sağlık durumu elverişli ve herhangi bir sorunu olmayan kadınlar için son derece normal bir olaydır. Fakat bazı nedenlerden dolayı doğum yapma tercihleri değişebilmektedir. Bu tez çalışmasında sağlık personelinin karşılaştırmalı olarak doğum tercihleri incelenecektir. Bu tercihlerin nedenleri ve sonuçları ayrıntılı olarak analiz edilerek bilimsel veriler ışığı altında bulgular yorumlanacaktır. Araştırma konumuzu destekleyici nitelikte uygulamış olduğumuz anket çalışması da bu konuda bize daha kesin bilgiler sunmuştur. Araştırmamız üç bölümden oluşarak, her bölümde genel ve bilimsel olarak ortaya konulmuş bilgiler aktarılmıştır. İlk bölümde doğum olayına ilişkin genel bilgiler aktarılmış ve konunu kavramsal düzeyde anlaşılması sağlanmıştır. İkinci bölümde doğum yapma tercihlerine yönelik bilgiler aktarılarak, alan araştırmamız neticesinde elde ettiğimiz bilgilerin desteklenmesi sağlanmıştır. Son bölümde ise Sağlık personeline yönelik uygulamış olduğumuz anket çalışması ve sonuçları aktarılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmamıza katılan 100 Sağlık personelinin sezaryene yönelik tercih durumu %55 iken, sezaryen yanıtını vermeyen kişi yüzdesi ise %45 olarak tespit edilmiştir. Araştırma verilerine göre doğum yapan katılımcıların, yaklaşık %10'u (10 kişi) vajinal (normal) doğum yapmıştır. Yine katılımcıların yaklaşık %14'ü ise sezaryen doğum yöntemini kullanmıştır. Müdahaleli doğum çeşidini ise hiçbir katılımcı yapmamıştır. Katılımcıların kadın doğum kliniğinde çalışmamış 50 kişiden doğum yapan 24 katılımcıdan, 10 kişisi vajinal (normal doğum) yapmıştır. Yine katılımcılardan doğum yapan 24 katılımcıdan 14 kişi ise sezaryen doğum yöntemini kullanmıştır sezaryen yöntemiyle doğum yapmıştır. Kadın doğum kliniğinde çalışmış olan 50 katılımcı içerisinden doğum yapan 33 kişinin doğum yapma şekilleri ise 12 vajinal (normal) doğum, 16 sezaryen doğumu ve 5 kişi ise müdahaleli doğum şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Birth is the most important event for the people necessary to multiply. It therefore has a history as old as human history. Due to a law of nature, people are born and die. Birth is a biological phenomenon as people breathe. For this reason, several conditions must be fulfilled for delivery. The birth event fulfills century since the people according to certain rules and figures. Birth is a normal state of health is extremely convenient and events for women without any problem. But for some reason giving birth preferences may vary. This thesis is a comparative study of the health staff which will examine birth preferences. The reasons for these preferences and the results are analyzed in detail and findings will be reviewed in the light of the scientific data. That we have applied survey research topics in support of our work has enabled us more precise information about it. Our research consists of three sections, each section being introduced as general information and scientific transposed. General information regarding the birth of the first part, the issues and the events are provided at the conceptual level understanding. Transferring data for the second part, preferred to give birth, it is provided to support the information gathered as a result of our research. In the last section of the survey that we have applied for health staff and the results were transferred. Preference for cesarean status of 100 medical personnel participating in our research survey results (55%), while the percentage of people who do not answer the cesarean section (45%) have been identified. According to data from research participants who gave birth, about 10% (10 people) vaginal (normal) delivery has made. However, approximately 14% of the respondents use the cesarean delivery method. If none of the participants did not make the kind of operative delivery. None of the participants made operative delivery. Of respondents, 45% of 100 people (45 people) preferred vaginal delivery, 55% of 100 respondents (55 people) have opted for the Cesarean delivery method. Participants obstetrics clinic in the 24 participants who gave birth to 50 people working, 10 people vaginal (have a normal birth) did. Again, the participants from 14 people used the cesarean delivery method. The shape of the participants who gave birth to 33 births in 50 participants 12 people who worked at the clinic vaginal birth, cesarean birth and 5 people and 16 people have experienced the birth of intervention.