Otizm'de görülen duyusal bozuklukların gelişim basamaklarına olan etkisi
The effects of development steps to the be sensory disorders in autism
  1. Tez No: 426660
  2. Yazar: AYCAN AKFİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, otizmde gelişim, duyusal işlemleme, duyusal bozukluk, autism, development in autism, sensory integration, sensory disorder
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma otizmli çocuklarda görülen duyusal problemler ile gelişim basamakları, otizm dereceleri ve davranış problemleri arasındaki ilişkinin karşılaştırılması için yapılmıştır. Bu araştırma 2015 yılında İstanbul ilindeki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam etmekte olan 36-72 ay aralığındaki 50 otizmli çocuk ve ailelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Çocuk Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Duyu Profili”,“Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2-TV”,“Denver-II Gelişim Tarama Testi”ve“Conners Aile Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda otizmli çocuklarda görülen duyusal problemlerin gelişim basamaklarıyla, otizmin şiddetiyle ve otizmde görülen davranış problemleriyle aralarında anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Araştırma sonuçları üzerinde etkili olabilecek diğer değişkenler tartışılmış ve elde edilen bulguların literatürle tutarlılığı çalışma içerisinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study made for comparing the relation between sensory problems seen in autistic children and development steps, autism levels and behavioral problems. This study materialized in 2015 with the participation of 36-72 month range 50 autistic children, who still continue to special education and rehabilitation centers in İstanbul, and their families. In this study as data collection tool ''Children Sociodemographic Information Form'', ''Sensory Profile'', ''Gilliam Autism Rating Scale (GARS-2)'', ''Denver Developmental Screening Test" and '' Conners Comprehensive Behavior Rating Scales (Conners CBRS)'' are used. At the end of this research we found significant relations between sensory problems seen in autistic children and development steps, autism levels and behavioral problems in autism . The variables that may be effective on the results of the study are discussed and acquired findings consistency with literature mentioned in the study.