Spondiloartritlerde mannoz bağlayıcı lektin gen polimorfizminin sıklığının ve hastalığın klinik özellikleri ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of frequency and relationship with clinical features mannose binding lectin gene polymorphism in spondiloartropathy
  1. Tez No: 426683
  2. Yazar: ALPER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREN ERKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Spondiloartropati, Mannoz bağlayıcı lektin gen polimorfizm, Ankilozan spondilit, Spondiloartropathy, mannose binding lectin gene polymorphism, Ankylosing spondylitis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Spondiloartropatilerin (SPA) patogenezinde genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. Kollektin ailesinin bir üyesi olan mannoz bağlayıcı lektin (MBL), doğal immün sistemin önemli bir parçasıdır. MBL eksikliğinde enfeksiyonlara yatkınlık artmaktadır. MBL genindeki birçok varyant MBL eksikliği ile sonuçlanmaktadır. MBL gen polimorfizminin ve MBL eksikliğinin çok sayıda otoimmün ve inflamatuar hastalıklarla ilişkisi gösterilmiştir. MBL seviyesi yada MBL gen polimorfizm ile SPA arasındaki ilişki daha önce birkaç küçük çalışmada araştırılmıştır. Bu çalışmada Türk hastalarda SPA gelişiminde MBL geninin rolünü değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 132 tane SPA hastası (75 kadın, 57 erkek, ortalama yaş: 43,0±12,4) ve 87 tane sağlıklı kontrol grubu (58 kadın, 29 erkek, ortalama yaş: 40,3±13,4) alındı. SPA hastalarından 89 tanesi ankilozan spondilit (AS), 43 tanesi ankilozan spondilit dışı SPA (ASD-SPA) hastasıydı. MBL geninin birinci ekzonunda bulunan kodon 52, 54 ve 57'deki polimorfizmleri araştırmak için sekanslama yöntemi kullanıldı. MBL gen polimorfizm ile hastalık ilişkisinin ve SPA hastalarının klinik özellikleri ile olan ilişkisi SPSS versiyon 23.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: Hasta ve sağlıklı grup arasında G54D G>A polimorfizmi arasında anlamlı fark yoktu (p=0,291). R52C C>T ve G57E G>A polimorfizm sıklığı hastalarda sağlıklı gruba göre belirgin derecede yüksek bulundu (p=0,019 ve p=0,001 sırası ile). ASD-SPA hastalarında R52C C>T ve G57E G>A polimorfizmi (p=0,004 ve p=0,000 sırası ile) anlamlı bulunurken, AS hastalarında sadece G57E G>A polimorfizmi (p=0,113 ve 0,014 sırası ile) sağlıklı gruba göre anlamlı bulundu. MBL polimorfizm ile AS hastaları ve ASD-SPA hastalarının klinik özellikleri arasında bir ilişki bulunmadı. Daha önceki yapılan bir çalışmada ankilozan spondilitli Güney Kore hastalarında, MBL genin haplotip polimorfizm ile hastalık arasında bir ilişki bulunmuş. Bizim çalışmamız, MBL gen polimorfizmi ile SPA ilişkisini gösteren Türkiye'de yapılan ilk ve tek çalışmadır. Sonuç: Göreceli olarak düşük sayıda örnekle yapılan çalışmamızda R52C C>T ve G57E G>A polimorfizmi Türk SPA hastalarında belirgin derecede yüksek bulundu. Bu yüzden MBL gen polimorfizminin hastalığa yatkınlık açısından ilişkili olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Genetic and environmental factors are known to play a role in the pathogenesis of spondyloarthropathies (SPA). Mannose binding lectin (MBL) which is a member of collectin family proteins, is an important component of innateimmunity. Low levels of MBL is associated with susceptibility to infections. Several variants of MBL gene may result in MBL deficiency. MBL gene polymorphisms and MBL deficiency are shown to be related with several autoimmune andinflammatory diseases. The relationship between the MBL levels or MBL gene polymorphisms and SPA predisposition haspreviously been investigated in a few small studies with conflicting results. In this particular study, we aimed to assessthe relationship of the MBL genes in the develepoment of SPA in a group of Turkish patients. Methods: Study included 132 patients with SPA (75 female, 57 male, mean age: 43.0±12.4) and 87 healthy subjects (58 women, 29 men, mean age: 40.3±13.4) as control group. Eighty nine of the SPA patients had ankylosing spondylitis (AS) and 43 had non-AS SPA. MBL gene single nucleotide polymorphisms (SNP) in the codons 52, 54 and 57 of exon 1 were studied by sequencing method. Genetic polymorphisms and their associations with susceptibility and the clinical characteristics of SPA were analyzed using by SPSS program version 23.0. Results: G54D G>A polymorphism was not different between the patient and the healthy control groups (p=0.291). Thefrequencies of R52C C>T and G57E G>A polymorphisms were found to be significantly higher in the SPA patients thanthose of the healthy controls (p=0.019 and 0.001 respectively). While the non-AS subgroup showed significancy for both R52C C>T and G57E G>A polymorphisms (p=0.004 and 0.000 respectively), the AS subgroup showed significancyonly for G57E G>A (p=0.113 and 0.014 respectively). Clinical characteristics of either AS or non-AS SPA patients werenot associated with any of the MBL polymorphisms. In a previous study, haplotypes of MBL genetic polymorphismswere found to be associated with AS in Korean patients. Our study is the first one from Turkey indicating the relationshipbetween SPA's and MBL gene polymorphisms. Conclusions: Even though we had rather small sample size, our results showed significantly higher R52C C>T andG57E G>A polymorphisms in Turkish patients with SPA. Therefore we may suggest that MBL gene polymorphisms couldbe related with the predisposition of the disease