Seçilmiş böbrek taşı hastalarına uygulanan tüpsüz ve standart tüplü perkütan nefrolitotomi yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of tubeless and standart percutaneous nephrolitotomy procedures performed selected patient population with renal stones
- Tez No: 426703
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Taş hastalığı, tüpsüz PNL, nefrostomi tüpü, Stone disease, tubeless PNL, nephrostomy tube
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada, böbrek taşı hastalığının tedavisinde minimal invaziv cerrahi bir yöntem olan Perkütan nefrolitotomi (PNL) ameliyatının Tüplü ve Tüpsüz yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Diğer böbrekte taş öyküsü, ESWL ve geçirilmiş cerrahi öyküsü, taş boyutu, hidronefroz derecesi, operasyon süresi, skopi süresi, operasyon sonrası hastanede kalış süresi, başarı, hemoglobin ve kreatinin değişimi, op sonrası ağrı skoru ve analjezik ihtiyacı ile operasyon sonrası gelişen komplikasyonlar karşılaştırma için kriter olarak kullanıldı. Hastalar ve Metod: Çalışmaya tek taraflı PNL ameliyatı yapılan toplam 68 hasta dahil edildi. Bunların 34'üne nefrostomi tüpü takılmadı. Bütün hastaların ameliyat öncesi incelemeleri, ameliyat pozisyonu, ameliyat tekniği ve anestezi protokolü aynıydı. Ameliyat edilen tüplü ve tüpsüz hastalar diğer böbrekte taş öyküsü, ESWL ve geçirilmiş cerrahi öyküsü, taş boyutu, hidronefroz derecesi, amplatz dilatasyon derecesi, operasyon süresi, skopi süresi, operasyon sonrası hastanede kalış süresi, başarı, hemoglobin ve kreatinin değişimi, op sonrası ağrı skoru ve analjezik ihtiyacı ile ameliyat sonrası komplikasyonlar bakımından karşılaştırıldı. Bulgular: Cinsiyet, yaş, diğer böbrekte taş, ESWL öyküsü ve seans sayısı, geçirilmiş açık ve PNL cerrahisi, taş yerleşimi, boyutu, hidronefroz derecesi, operasyon tarafı, giriş polü, eksternal üreter katateri kalış süresi, hemoglobin ve kreatinin değeri değişimi, komplikasyonlar, uzamış drenaj, pre op ve post op Dj stent ihtiyacı ve tekrar PNL açısından her iki grup arasında yapılan karşılaştırmada istatistiksel fark saptanmadı. Amplatz dilatasyon derecesi ,operasyon süresi, skopi süresi, pnömotik litotriptör vuru sayısı, operasyon sonrası hastanede kalış süresi, ağrı skoru ve analjezik ihtiyacı istatistiksel olarak tüpsüz grupta daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda tüpsüz PNL'nin, taş yükünün fazla olduğu olgularda da hidronefrozu olsun olmasın, toplayıcı sistem bütünlüğü bozulmamış, üreteropelvik bileşke ödemli değil, peroperatif ciddi kanama oluşmamış ve tam taşsızlığın sağlandığı düşünülüyorsa sorunsuz bir şekilde uygulanabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim in the study: We aimed to compare percutaneous nephrolitotomy(PNL) with tube or tubeless techniques which are minimal invasive surgery techniques that used for kidney stone disease treatment. History of stone in other kidney, history of ESWL and past surgery, stone size, grade of hydronephrosis, operation time, scopy time, hospitalization lenght after the surgery, success of surgery, hemoglobine and creatinine changes before and after surgery, post operative pain score and analgesic necessity, complications of surgery were used as comparison criterias. Patients and Methods: 68 patients undergoing unilateral PNL were included in the study. 34 of them were tubeless. Pre operative examinations, surgery positions and techniques, anesthesia protocols were same for all of the patients. Patients undergoing PNL with or without tube compared with criterias of stone history in other kidney, history of ESWL and past surgery, stone size, grade of hydronephrosis, amplatz dilatation grade, operation time, scopy time, hospitalization lenght after the surgery, success of surgery, hemoglobine and creatinine changes before and after surgery, post operative pain score and analgesic necessity, complications after surgery. Results: There was no statistically significant difference between the two groups in terms of gender, age, stone in other kidney, history of ESWL and number of past ESWL sessions, history of past open surgeries and PNL's, stone size and localization, grade of hydronephrosis, operation side, pole of access, staying time of ureteral catheter, hemoglobine and creatinine changes before and after surgery, complications, prolonged drainage, pre or post operatively necessity of DJ stent, need for re-PNL. Amplatz dilatation grade, operation time, scopy time, pneumatic lithotripter hit count, hospitalization lenght after the surgery, post operative pain score and analgesic necessity were found lower in the tubeless group. Conclusion: Our study showed that tubeless PNL can be performed smoothly in cases with high amount of kidney stone, with or without hydronephrosis, if the patient has an intact collecting system, has no edema at ureteropelvic junction, has no serious bleeding pre operatively and is considered stone free at the end of surgery.