Beş yaş üzeri çocuk femur cisim kırıklarının konservatif ve cerrahi tedavi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparati̇on of conservati̇ve and surgicaltreatments os chi̇ld femoral shaft fracture fi̇ve years older
  1. Tez No: 427013
  2. Yazar: TAMER ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Femur Kırığı, Konservatif Tedavi, TEN, Plak-vida, Child Femoral Shaft fracture, Coservative Treatment, TEN, Plate- Screw
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çocukluk çağı femur kırıklarının tedavisinde kullanılacak yöntem hakkında fikir birliği yoktur. Genel kanı 0 – 5 yaş aralığında hastaların konservatif olarak tedavisine sonrası dönemde ise cerrahi yaklaşımlar genel olarak uygulanmaktadır. Hangi cerrahi tedavinin seçileceği konusunda ise fikir birliği yine yoktur. Plak-vida ile tespit popülaritesine kaybetmekte iken, Elastik çiviler ile Perkutan pinleme popüler olmuş gibi görünmektedir. Kliniğimizde 2005-2010 yılları arasında; Traksiyon sonrası Pelvi Pedal Alçılama (PPA), Açık Redüksiyon Plak–vida ile İnternal Tespit (ARİT) ve Elastik İntramedüller Çivilerle Kapalı Redüksiyon ve Perkutan Pinleme (KRPP) yöntemlerinden herhangi biri ile çocukluk çağı femur kırığı sebebi ile tedavi görmüş 5-10 yaş arası 77 hastanın 79 tedavi görmüş çocuk femur kırığı çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda konservatif ve cerrahi olarak tedavi edilen hastalar arasında hastanede kalış süreleri, kırık kaynama süreleri, kaynama sonucu femurda AP- Lateral planda açılanmalar, destekli ve desteksiz yürüme süreleri, kısalık- uzunluk farkları açısından farklılıkları değerlendirilerek araştırılmıştır. Konservatif tedavi olan 51 hastanın yaş ortalaması 6,6(5-10) Titanyum Elastik Çivi ile tedavisi yapılan 8 hastanın yaş ortalaması 5,9(6-10) ve Plak–Vida ile İnternal Tespit uygulanan 18 hastanın yaş ortalaması 8,5 (5-10) dur. Çalışmamızdaki hasta gruplarının genel yapısına bakıldığında cinsiyet açısından; 55 hasta erkek çocuğu, 22 kız çocuğu olarak görülmektedir. Seçilen olguların hepsi kapalı kırıktı ve hastalarda ekstra cerrahi müdahale gerektirecek karaciğer yaralanması, dalak yaralanması gibi ek patolojiler mevcut değildi. Çalışmaya dahil edilen tüm olgularda ortalama 7,5(6-8) haftada kaynama elde edilmiştir. Hasta gruplarının hastanede kalma süreleri süreleri bakımından seçilen tedavi yöntemine göre anlamlı bir farklılık izlenmemiştir. Ortalama süreler; Traksiyon sonrası alçı uygulanan grupta; 14,7 (2-21) gün olarak görülmekte iken, cerrahi olarak tedavi edilen grupta 15,3 (8-22) gün olarak görülmektedir. Cerrahi olarak tedavi edilen hasta gurubunda materyal çıkarımIiçin gerçekleştirilen ikinci operasyonun hastanede kalış süresindeki artışın nedeni olarak görülmektedir. Traksiyon sonrası alçı (PPA) ile tedavi edilen hastalarımız ortalama olarak 7,5(6-8) hafta alçı içerisinde kalmış sonrasında ağırlık vererek basmaya başlamış ve desteksiz olarak yürüme süreleri ortalama 9,9 (8-14) hafta olarak görülmüştür. Cerrahi olarak tedavi ettiğimiz hasta grubunda ise destekli mobilizasyon süreleri 8,2(8-12) hafta ve desteksiz olarak yürüme süreleri ortalama 10,5(8-18) hafta olarak görülmüştür. Olgular kontrollerinde klinik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Klinik olarak; ekstremite uzunluğu, iç-dış rotasyon farkı, eklem hareket açıklığına bakıldı. Radyolojik olarak hastalara AP-Lateral direk grafi çekilerek görüntülendi. Elastik çivilerle intramedüller olarak tedavi edilen hastalarda (KRPP) sonuçlarımız ayrıca Flynn'in tarif ettiği kriterlere göre yeniden değerlendirildi. Olgular (Flynn kriterlerine göre, Bkz. Tablo 9); uzunluk farkı, açısal deformite ve klinik olarak ağrının olup olmaması seklinde yorumlanmış olup, buna göre 5 olguda mükemmel sonuç, 3 olguda iyi sonuç elde edilmiş olup, kötü sonuç elde edilmemiştir. Çalışma sonucunda olguların sonuçları göz önüne alındığında çocuk femur kırıklarında hastaya uygulanacak tedavi yönteminin seçiminde yaş faktörünün önemli olduğu, konservatif tedavi uygulamalarında femurda açılanma ve ekstremitede kısalık ile kaynamanın daha fazla olduğu görülmüştür. Uygulanan tedavi yönteminin hastanede kalış süresi üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There is no consensus about the method used in the treatment of childhood femur fractures. The general belief is using conservative treatment for patients whose age range from 0 up to 5 years, and using surgical approaches for the patients older than 5 years. There is also no consensus about which surgical treatment method to choose. Plate-screw osteosynthesis was losing its popularity, and the new trend seems to have been elastic nails with percutaneous pinning. In our clinic, between 2005-2010 years, Spica Casting (PPA) after skeletal traction, Plate- Screw osteosynthesis after Open Reduction and internal fixation (ARİT) and Elastic intrameduller Nailing with Closed Reduction and Percutanesus Pinning (KRPP) methods were used as a treatment method whose had the femoral shaft fracture of childhood between the ages of 5-10 years old. 77 patient whose 79 treated ekstremities were effected of fracure were included in the study. In our study, difference between conservative and surgery treatment with criteries of hospitalization time, union time of fracture, angulation of femur during union in AP-Lateral views, walking time with/without help and shortness- length differences were evaluated. The mean age of 51 patients who were made PPA after traction was 6,6 (5-10) years old, 8 of the patients treated with Titanium Elastic İntamedullary nailing was 5.9 (6-10) years old, and the 18 of the patients treated with internal fixation with plaque – screw osteosynthesis was 8,5(5-10) years old. When we take a look at the general configuration of the patient which included our study 55 of our patients were male and 22 were female. All the selected cases are closed fractures and there were no o t h e r gross abnormalities which requires extra orthopedic surgeries as liver and spleen laseration seen. Knitting were obtained in all cases mean time of 7,5(6-8) weeks Hospitalization time of the patient groups wasn't significantly changed according to the choosen treatment method. The average durations were 14,7 (2-21) days for spica casting after traction, 15,3(8-22) days for the patiens which were treated with surgical methods. As we look at the patients which was treated with surgical methods, addition of hospitalization time needed for second surgical operation which was performed for impant extraction, seems to be the reason of longer duration of hospitalization. The patients who treated with spica casting after traction stayed in plaster average of 7,5(6-8) weeks and after than they had started mobilization without giving weight at the broken ekstremity, and mean time of walking without help was 9,9(8-14) weeks. Average time needed for mobilization without giving weight was 8,2(8-12) weeks and mobilization with giving weight was 10,5(8-18) weeks in the group which were treated with surgical methods. The patients were evaluated with clinical and radiological controls. Clinically, limb length difference between two ekstremity, internal-external rotation difference, and joint range of motion were measured. Direct X- Ray graphies were taken in AP-Lateral views. Patients treated with Elastic İntramedullary nailig (KRPP) results also re- evaluated according to criterias described by Flynn (Criterias of Flynn, see Table 9). Cases were interpreted with respect to length discrepancy, angular deformity, and whether clinically pain exists or not. According to this interpretation, excellent result were seen in 5 cases, good results were seen in 3 cases, and poor results were not obtained in any of the cases. When we take a look at the results of the study, age of the patient was seems to be important criteria for determining the treatment method on the childhood femoral shaft fracture. The union with more angulation degrees and shortness in the broken extremity much more seen in the conservative treatment of femoral shaft fracture. There is no significant difference of hospitalization time according to the treatment method.