Bazı risk gruplarında ve kan donörlerinde hepatit G virüs prevalansının araştırılması
Investigation of hepatitis G vi̇rus prevalance in some risk groups and blood donors
  1. Tez No: 427012
  2. Yazar: ÇAĞLAR ALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER POYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HGV, anti E2 antikor, HGV antijen, hemodiyaliz, ELISA, HGV, anti E2 antibody, HGV antigen, hemodialysis, ELISA
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada sağlıklı kan donörleri ile Hepatit G virüsü (HGV) için risk grubu olan hemodiyaliz hastaları, kronik hepatit C hastaları, kronik hepatit B hastalarındaki HGV antijeni ve HGV anti E2 antikoru prevalansı araştırılmış ve çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışma grubu 105 hemodiyaliz hastası, 104 kronik hepatit C hastası, 103 kronik hepatit B hastası ve 150 kan donörünü kapsayan toplam 462 kişiden oluşturulmuştur. HGV antijen varlığı ve anti E2 antikor varlığı enzyme-linked immünosorbent assay (ELISA) yöntemiyle belirlenmiştir. Hemodiyaliz hastalarının 14'ünde (% 13,3), kronik hepatit C hastalarının 7'sinde (% 6,7), kan donörlerinin 3'ünde (% 2) HGV antikor pozitifliği saptanırken kronik hepatit B hastalarında antikor pozitifliği tespit edilmemiştir. HGV antijeni ise hemodiyaliz hastalarının 4'ünde (% 3,8), kronik hepatit C hastalarının 5'inde (% 4,8), kronik hepatit B hastalarının 4'ünde (% 3,9), kan donörlerinin 2'sinde (% 1,3) pozitif bulunmuştur. HGV antijen ve antikor sonuçları birlikte değerlendirildiğinde hemodiyaliz hastalarının 14'ünde (% 13,3), kronik hepatit C hastalarının 7'sinde (% 6,7), kronik hepatit B hastalarının 4'ünde (% 3,9), kan donörlerinin 4'ünde (% 2,6) seropozitiflik elde edilmiştir. Hemodiyaliz hasta grubundaki seropozitiflik diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak farklı grupların HGV antijen ve antikorları yönünden değerlendirmesini yaptığımız bu çalışmada toplumda HGV'nin belirli oranlarda bulunduğunu tespit ettik. Her ne kadar HGV enfeksiyonunun klinik olarak hastalıklarla ilişkisi yeterince ortaya konulmamış olmasına rağmen diğer hepatit virüslerinde olduğu gibi HGV'ye karşı da bulaş yönünden gereken önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, healthy blood donors and hemodialysis patients who possess risk groups for Hepatitis G virus (HGV), chronic hepatitis C patients, HGV antigen in chronic Hepatitis B patients and HGV anti E2 antibody prevalence were searched and the outcomes were evaluated. The study group consisted of a total of 462 people including 105 hemodialysis patients, 104 chronic hepatitis C patients, 103 chronic hepatitis B patients and 150 blood donors. The presence of HGV antigen and anti-E2 antibodies were determined by the method of enzyme-linked immünosorbent assay (ELISA). While in 14 of the hemodialysis patients (13,3%), in 7 of the chronic hepatitis C patients (6,7%) and in 3 of the blood donors (2%) HGV antibody positivity was detected, the same was not true for the chronic Hepatitis B patients. In 4 of the hemodialysis patients(3,8%), in 5 of the chronic hepatitis C patients (4,8%), in 4 of the chronic B hepatitis patients (3,9%) and in 2 of the blood donors(1,3%) HGV antigen was found positive. When the HGV antigen and antibody results were evaluated simultaneously, seropositivity was acquired in 14 of the hemodialysis patients (13,3%), 7 of chronic hepatitis C patients (6,7%), 4 of chronic hepatitis B patients (3,9%), and 4 of blood donors (2,6%). Seropositivity in the group of hemodialysis patients was found statistically significant when compared to the other groups. (p0.05). As a result, in this study through which we evaluated various groups with respect to HGV antigen and antibody, we found that HGV existed in the society in particular proportions. Although the relation of HGV infection with diseases hasn't been clinically revealed, we think that necessary precuations should be taken against HGV infection, as in other viruses of hepatitis.