KML ve AML hücre kültürü hücreleri üzerine statin uygulanmasının hücre proliferasyonuna etkisi
The effect of appliance of statin on CML and AML cell culture cells to the cell proliferation
- Tez No: 427034
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞENCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: AML, KML, Statin, Sitotoksisite, XTT, AML, CML, statins, Cytotoxicity, XTT
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
KML ve AML Hücre Kültürü Hücreleri Üzerine Statin Uygulanmasının Hücre Proliferasyonuna Etkisi.Tunahan UNCU İç Hastalıkları A.B.D.,Sivas,2015 Kronik Miyeloid Lösemi (KML) miyeloid seri hücrelerinin aşırı ve kontrolsüz çoğalmasına yol açan bir hematopoetik pluripotent kök hücre hastalığıdır ve miyeloproliferatif bir neoplazi olarak tanımlanmaktadır. Erişkin lösemilerinin %15-20'sini oluşturan KML her yaşta görülebilmekle beraber ortalama görülme yaşı 55-60'tır. KML tedavisinde tirozin kinaz inhibitörleri ve uygun hastalarda allogenik kök hücre nakli uygulanmasına rağmen küratif bir tedavi yaklaşımı henüz yoktur. Erişkin yaş grubunun en sık rastlanan lösemi tipi olan Akut Myeloid Lösemi(AML) ise farklılaşma özellikleri bozulmuş myeloid,eritroid, megakaryositik ve monositik öncü hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile karakterize klonal,neoplastik bir hastalıktır. AML tedavisinde sitotoksik olan sitozin arabinozid (Ara-C) ve antrasiklinden(daunorubisin,idarubisin) oluşan“(3+7)”kemoterapi rejimi uygulanmaktadır. AML-M3'te ise ATRA(all-trans-retinoik-asit) kemoterapi rejimine eklenmektedir. Tam remisyon sağlanan hastalarda tedavi kemik iliği nakli veya konsolidasyon kemoterapisinden oluşmaktadır Küratif tedavi yaklaşımının henüz olmadığı bu iki myeloid lösemide statinlerin(rosuvastatin,atorvastatin,fluvastatin ve pravastatin) antilipidemik etkisinin yanında pleiotropik etkilerinden olan antiproliferatif etkisini araştırmayı amaçladık. Kasumi-1(AML-M2 hücre kültürü) ve K562(KML-Blastik Evre hücre kültürü) hücre kültürüne statinler uygulanarak XTT (2,3-bis (2-methoxy-4-nitro-5-sulfophenyl)-5-[(phenylamino) carbonyl]-2H-tetrazolium hydroxide) testi ile sitotoksik etkileri ve IC50 (inhibitör konsantrasyon 50) değerleri değerlendirilmiştir. Uygulanan dört statin de 100, 50, 25, 12.5, 6.25 ve 3.12 µM konsantrasyonları ile hem Kasumi-1 hem de K562 hücreleri üzerine uygulandı ve meydana getirdikleri sitotoksik etki 24. ve 48. saatlerde değerlendirildi. Statinlerin sitotoksik etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklı (pfluvastatin>atorvastatin>pravastatinşeklinde olduğu gözlendi. KML hücrelerinde sitotoksik etki güçlerine göre sıralandığında rosuvastatin>atorvastatin>fluvastatin>pravastatin şeklinde olduğu gözlendi. Çalışmamızda uygulanan statinlerin anti-proliferatif etkinliği ortaya konulmuştur ve sitotoksik etki gücü en yüksek rozuvastatin, sitotoksik etki gücü en düşük olan da pravastatin olarakgözlenmiştir. Statinlerin, KML ve AML' de standart tedavi protokollerine kombineolarak uygulanıp uygulanamayacağı bu konuda öncelikle yapılacak hayvan deneyleri ve sonrasında klinik faz çalışmalarla ortaya konulabilir.
Özet (Çeviri)
The effect of Appliance of Statin on CML and AML cell culture cells to the cellproliferation. Tunahan UNCU, Department of Internal Medicine, Sivas, 2015 ChronicMyeloidLeukemia(CML)is a stemcelldiseasewhichleadsmiyeloidstemcellstoincrease in an excessivelyanduncontrolledwayand it has beendefined as a myeloproliferative neoplazia. CMLwhichconstitutes 15-20% of adultleukemiamay be observed at anyagetheaverageage of theseen 55-60.Eventhoughtyrosinekinaseinhibitors in thetreatment of CML andtheimplementation of allogeneicstemcelltransplantationforappropriatepatients, there is no yet a curativetreatmentapproach. AcuteMyeloidLeukemia (AML) themostcommontype of leukemia in adultagegroup is a clonalneoplasticdiseasecharacterizedbytheuncontrolledproliferation of differentiationfeaturesdistortedmyeloid, erythroid,megakaryocyticandmonocyticprecursorcells. Inthetreatment of AML, cytotoxicarabinozidcytosine (Ara-C) and anthracyclines (daunorubicin, idarubicin)“(3 + 7)”chemotherapyregime is applied. For AML-M3, ATRA (all-trans-retinoic-acid) is beingaddedtotheregime of chemotherapy.Treatment in patientswithcompleteremissionconsists of bone marrowtransplantorconsolidationchemotherapy. Weaimed at investigatingtheeffect of antiproliferatif which is a pleiotropic effect , inadditiontothe effect of antilipidemic of thesetwomyeloid leukemia of statins (atorvastatin, fluvastatinand rosuvastatin, pravastatin)thecurativetreatment is not yet found.WithXTT (2,3-bis (2-methoxy-4-nitro-5-sulfophenyl)-5-[(phenylamino) carbonyl]- 2H-tetrazolium hydroxide)tests, cytotoxiceffectandwithIC50 (inhibitoryconcentration50) values has been evaluated by applying statinstoKasumi-1 (AML cellculture) and K562 (CML cellculture) cellculture. Appliedfourstatinstogetherwith 100, 50, 25, 12.5, 6.25 ve 3.12 µMconcentrations wereappliedontoboth Kasumi-1 and K562 cellsandcytotoxiceffectstheyproducedwerewereassessed at 24 and 48 hours. Cytotoxiceffects of statinsstatisticallysignificantlydifferent (p fluvastatin>atorvastatin>pravastatinwasobserved. It has beenobserved in the form of rosuvastatin>atorvastatin>fluvastatin>pravastatinwhenrankedaccordingtotheircytotoxiceffectpower in CML cells. Ourstudieshavedemonstratedthatstatinsadministered anti-proliferativeactivityand it has beenobservedthatthehighestpotencycytotoxic is rosuvastatin, thelowcytotoxicpotency is pravastatin.Whetherstatins can be applied in combinationto CML and AML standart treatmentprotocolsornot ,inthisregardwill be madeprimarilyin animalexperimentsandafter it can be demonstratedbyclinicalphase studies.