Yetişkin hastalarda proksimal humerus kırıkları cerrahi tedavi sonuçlarımız
Our results of surgial treatment of proximal humerus fractures in adult patients
  1. Tez No: 427045
  2. Yazar: ÖMER PIÇAKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYRAN KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: proximal humerus fracture, locking plate fixation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde ocak2008-ekim2014 tarihleri arasında humerus proksimal uç kırığı nedeni ile proksimal humerus kilitli plağı kullanılarak ameliyat edilen 39 hastanın klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Bu çalışma için kontrole gelen olguların sonuçlarının değerlendirmesi klinik ve radyolojik olarak yapıldı. Olgular klinik olarak ağrı ve hareket kapasitesi ve fonksiyonunu içeren Constant-Murley skorlamasına göre değerlendirildi. Radyolojik olarak kaynama miktarı, implantın pozisyonu değerlendirildi. Sonuçlar İstatistiksel değerlendirme SPSS(SPSS statistical software 14.0 for Windows, SPSS inc,Chicago,IL,USA) programı kullanılarak değerlendirildi. Humerus proksimal kilitli plak uygulanan 39 hastanın 26 tanesi erkek (%66.6),13 tanesi bayan (%33.4) hasta idi. Olguların yaş ortalaması 46,2 (aralık 16-74) , hastaların hastanede kalış süresi ortalama 10.1 gün(aralık 2-46 gün) idi. Hastaların ortalama takip süresi 9,5 ay (aralık 2-36 ay) idi. Olguların etiyolojisi 21 tane AİTK,16 tane düşme,2 tanesi ADTK dı. Hastaların 22 tanesinin sol ,17 tanesinin sağ humerus proksimal uç kırığı mevcuttu. Hastaların 2 tanesi Neer tip 2,17 tanesi Neer tip 3,10 tanesi Neer tip 4 kırık idi. Ortalama Constant-Murley skoru 76,3 olarak bulundu. Komplikasyon 1 hastada AVN, 1 hastada humerus başında kollaps, 2 hastada ise enfeksiyon ve 2 hastada subakromiyal sıkışma görüldü. Plak ile tespit edilen hastaların kırık tipi ve fonksiyonel sonucun karşılaştırılmasına baktığımızda kırık tipi arttıkça fonksiyonel sonuçta azalma izlendi. 60 yaş altı hastalarda ,60 yaş üstü hastalara göre daha iyi fonksiyonel sonuçlar izlendi. Anahtar Kelime: Proksimal humerus kırığı, kilitli plak ile tespit
Özet (Çeviri)
We aimed to evaluate radiological and functional results of 39 patients who treated with locking plate fixation method for proximal humerus fractures between january 2008 and october 2014 in Orthopedics and Traumatology Clinic of Cumhuriyet University hospital. Evaluation of results of control patients who came for this study performed as clinical and radiographic.Clinical evaluation of patients performed with Constant-Murley scoring that includes pain and movement capacity and function.As radiological amount of union and position of implant was evaluated. Results was assessed using statistical SPSS(SPSS statistical software 14.0 for Windows,SPSS inc,Chicago,IL,USA) evaluation program. 26's (%66.6) of 39 patients treated with proximal humeral locking plate were male and 13's (%33.4) of them were female. Mean age of patients treated were 46.2 (interval ages 16-76). The average hospital stay of patients was 10.1 days (range 2-46 days). The mean follow-up period of patients was 9.5 months (range 2-36 months). The etiology of the 21 cases was car accident and sixteen's(16's) was falling down and etiology of 2 patients was non-vehicle traffic accident.22's of patients had left proximal humerus fracture and 17's had right proximal humerus fracture. Fractures of 2 patients of them were Neer Type 2 , 17 patients were Neer Type 3 and 10 patients' fractures were Neer Type 4. Average Constant-Murley score was found to be 76.3.As complications 1 patient had avasculer necrosis and 1 patient had collapse on humeral head and infection seen on 2 patients and subacromial squeeze was seen on 2 patiens. When we look at comparison of functional results and fracture types of patients treated with plate fixation when fracture type increases ,failing off was observed in functional result In patients under 60 years; good functional results were observed than in patients over 60 years.