JAB1 proteinin fertil ve infertil insan sperminde lokalizasyonunun immunositokimyasal olarak saptanması, sperm kapasitasyonu ve morfolojisi ile ilişkisinin belirlenmesi
The determination of JAB1 localization in fertil and infertil human sperm by immunocytochemistry and its relationship with sperm capacitation and morphology
- Tez No: 427111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Histology and Embryology, Obstetrics and Gynecology, Urology
- Anahtar Kelimeler: JAB1/CSN5 proteini, infertilite, semen ve spermiyogram analizi, immünositokimya, kapasitasyon, JAB1/CSN5 protein, infertility, semen and spermiogram analysis, immunohistochemistry, capasitation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Jab1 Proteinin Fertil ve İnfertil İnsan Sperminde Lokalizasyonunun İmmunositokimyasal Olarak Saptanması, Sperm Kapasitasyonu ve Morfolojisi İle İlişkisinin Belirlenmesi. Semen analizi erkek fertilizasyon potansiyelini belirlemede oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu amaçla sağlıklı ve hasta bireylerin semenleri makroskobik ve mikroskobik analizlere tabi tutulur. Makroskobik olarak renk, koku, vizkozite, likefaksiyon süresi ve Power of Hydrogen (pH) olarak değerlendirilirken; mikroskobik olarak da herhangi bir istenmeyen hücre veya partikül varlığı, lökosit, eritrosit, epitel, sperm morfolojisi, hareketli/hareketsiz sperm sayısı olarak analiz edilir. Nasıl ki bu değişkenlerin sperm fonksiyonlarını değerlendirmede oldukça önemli katkıları olabileceğine inanmaktayız. Aynı şekilde spermdeki JAB1 v.b. proteinlerin varlığı, oranı ve bulunduğu yerin?de sperm fonksiyonlarını değerlendirmede önemli bilgiler vereceğine ve ileriki yıllarda ICSI ve IVF gibi işlemlerde veya bu sahalardaki çalışmalarda bizlere önemli ışık tutacağına inanmaktayız. Bu nedenle çalışmadaki amacımız fertil ve infertil bireylerin semen örneklerinde JAB1 proteinin insan spermindeki varlığını tespit etmek, bu protein spermde var ise lokalizasyonunu immunositokimyasal yöntemlerle göstermek ve bu proteinin sperm kapasitasyonu ve morfolojisi ile ilişkisini de stereolojik metotlarla belirlemektir. Çalışmamızın sonucunda fertil bireylerin sperm hücrelerinde JAB1 proteini bulunmazken veya bazı sperm hücrelerinde sınırlı sayıda olduğu bulunurken infertil bireylerin sperm hücrelerinde JAB1 proteinin varlığı gözlemlendi. Aynı bireylerin semenlerini kapasitasiyona tabi tuttulduğunda hem fertil ve hemde infertil bireylerin sperm hücrelerinde JAB1 proteinin miktarı sıfırıncı saatle birinci saat arasında fazla fark olmamakla beraber sıfırıncı saatle dördüncü saat arasında istatistiksel olarak anlamlı bir artış görüldü (p?0,05). Bunun yanı sıra morfolojisi bozuk sperm hücrelerinde JAB1 proteininin daha yoğun bir şekilde bulunduğu gözlemlendi. Sonuç olarak: JAB1 proteini infertil bireylerde, fertil bireylere oranla; bozuk morfolojiye sahip spermlerde düzgün morfolojiye sahip spermlere oranla daha fazla bulunduğu ve kapasitasyon süresi arttıkça boyanma şiddetininde arttığı görüldü (p?0,05).
Özet (Çeviri)
The determination of JAB1 localization in fertil and infertil human sperm by immunocytochemistry and its relationship with sperm capacitation and morphology. Semen analysis has a crucial role in determining the male fertilization potential. Thus the macroscopic and microscopic examination of semen samples were evaluated in the healthy and sick individuals. The initial macroscopic evaluation considers; liquefaction, apparence (colour, odour, consistency), viscosity and power of hydrogen (pH). The microscopical parameters considered in a semen analysis are; sperm morphology, motility and presence of cell (leucocyte and erythrocyte) other than spermatozoa. Similarly to these parameters, the presence, rate and localization of JAB1 protein in the sperms may will provide important information assesing the sperm functions and better understanding of the ICSI and IVF studies. The objective of this study was to determine the presence and cellular localization of the JAB1 protein in the sperm by immunohistochemistry. In addition, evaluation of the relationship between this protein and cellular morphology and sperm capacitation by stereological methods. As a result of this study, there was no to minimal statining with JAB1 for sperm cells from fertile individuals and there were a JAB1 protein in the large part of the sperms from infertile individuals which was statistically significant. When semens subjected to capacitation, there were no significant differation between the first hour and zero-hour for the amount of the JAB1 protein in the fertile and infertile individuals while there were significally significant differatitation between the fourth hour and zero-hour. In addition, immunohistochemical exemination showed there were significally large amount of JAB1 in the morphologically abnormal sperms.