Glokom hastalarında lamina kribrozanın optik kohorens tomografi ile incelenmesi
Evaluation of lamina cribrosa in patients with glaucoma by optic cohorence tomography
- Tez No: 427121
- Danışmanlar: PROF. DR. KUDDUSİ ERKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Glokom, Lamina kribroza kalınlığı, Prelaminer kalınlık, SD-OKT EDI, Glaucoma, Lamina Cribrosa Thickness, Prelaminer Thickness, SD-OCT EDI
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Optik kohorens tomografi (OKT) cihazının teknolojik açıdan gelişmesi ile optik sinir ve derin yapılarının ayrıntılı değerlendirilmesi, in vivo ölçümler yapılması mümkün hale gelmiştir. Çalışmamızda glokomu olan hastalar ile normal kişilerde, optik sinirde yer alan lamina kribroza dokusu in vivo ölçümler alınarak karşılaştırılmıştır. Materyal ve Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniğine başvurup takibe alınan 40 glokom hastasının 80 gözü ve 40 normal katılımcının 80 gözü tam oftalmolojik muayenesi tamamlandıktan sonra optik sinir ve lamina kribroza ölçümlerinin alınabilmesi için Spektral Domain Optik Kohorens Tomografi (SD-OKT) değerlendirilmesine alındı. Bu prospektif çalışmada 3 parametre değerlendirildi : Lamina kribroza kalınlığı, prelaminer doku kalınlığı, anterior lamina kribroza derinliği. Bulgular: Ortalama göz içi basıncı glokom grubunda 16,9±3,9 mmHg iken kontrol grubunda 13,5±2,3mmHg idi (p0.05))idi. Glokom grubunda ortalama laminer kalınlık 311,6±60.6 μm, ortalama prelaminer kalınlık 60,2±9.6 μm, ortalama anterior lamina kribroza derinliği 596,9±125,2 μm iken, kontrol grubunda bu değerler sırası ile 387,7±63,8 μm, 80,9±13.6 μm, 573,9±91,5 μm bulundu. Prelaminer kalınlık ve yaş arasında negatif korelasyon (p0,05). Sonuç: Enhanced Depth Imaging MOD Optic Kohorens Tomografi (EDI MOD OKT) ile ölçülen prelaminer ve laminer kalınlık glokom hastalarında, kontrol grubuna göre anlamlı oranda ince bulunmuştur. Glokom hastalığında lamina kribroza özelliklerinin bilinmesi tanı, tedavi, takibi ve prognoz açısından önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose :The evaluation of lamina cribrosa and in vivo measurements become possible after the developments in the technology of optic cohorence tomography (OCT). In this study we aimed to evaluate lamina cribrosa features in glaucoma and normal subjects with EDI mode spectral domain optical cohorence tomography Material and Method : Eighty eyes of 40 glaucoma subjects and eighty eyes of 40 normal subjects underwent scanning with SD-OCT for the measurements of three parameters after complete ophthalmological examination in Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology . In this prospective study these three parameters are evaluated : Lamina cribrosa thickness, prelaminer thickness, anterior lamina cribrosa depht. Results : The mean intraocular pressure was in glaucoma patients 16,9±3,9 mmHg and it was 13,5±2,3mmHg in control group (p0,05). The mean lamina cribrosa thickness of glaucoma patients was 311,6±60.6 μm,the mean prelaminar thickness was 60,2±9.6 μm, and the mean anterior lamina cribrosa depht was 596,9±125,2 μm , in the glaucoma group and the members of control group were 387,7±63,8 μm , 80,9±13.6 μm, 573,9±91,5 μm respectively.There was a negative correlation between prelaminar thickness and age (p0,05). Conclusion : The prelaminar thickness and laminar thickness as measured by SD-OCT EDI, are significantly reduced in patients with glaucoma. Knowledge of lamina cribrosa features are important for the diagnosis, treatment pursuit and prognosis in glaucoma.