Konversiyon bozukluğu hastalarında serum adiponektin,galanin,leptin ve ghrelin düzeyleri
Conversion disorder patients' serum adiponectin,galanin,leptin and ghrelin levels
- Tez No: 329140
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT KARLIDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Konversiyon, adiponektin, galanin, leptin, ghrelin, dayanıklılıkincinebilirlik, Conversion, adiponectin, galanin, leptin, ghrelin, resilience-vulnerability
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
a. Giriş ve amaç: Bu çalışmada çeşitli psikiyatrik bozuklukların etyopatogenezinde rolü olduğu ileri sürülen nöropeptitlerin konversioyon bozukluğu (KB) etyopatogenezindeki olası rolünün araştırılması amaçlanmıştır. b. Yöntem: Çalışma, Ekim 2010- Eylül 2011 tarihleri arasında Turgut Özal Tıp Merkezi psikiyatri polikliniğinde konversiyon bozukluğu tanısı alan hastalarda yapılmıştır. Çalışmaya 15-65 yaş arası 45 hasta ve hasta grubu ile yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyleri açısından eşleştirilmiş 31 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Olası karıştırıcı faktörleri dışlamak için DSM-IV?e göre başka bir eksen I ve eksen II tanısı olan hastalar çalışmaya alınmamıştır. c. Bulgular: Bu çalışmada KB olan hasta grubunda adiponektin düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulundu. KB olan hasta grubu ve kontrol grubu arasında ghrelin düzeyleri açısından istatistiki olarak fark bulunmadı. Hasta grubunda leptin düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulundu. Hasta grubunda galanin düzeyleri anlamlı olarak düşük bulundu.d. Tartışma: Stres dayanıklılığına (resilience) katkıda bulunan psikobiyolojik faktörlere bu çalışmayla yenileri de eklenmiş olabilir. Galanin ve ghrelin düşüklüğü KB hastalarının incinebilirliğinin (vulnerability) yüksek olduğunu destekliyor olabilir. Adiponektin ve leptin yüksekliğinin ise stres dayanıklılığını artırmak amaçlı geliştiğini düşündürmektedir. Adiponektin ve leptin yüksekliği kompansatuvar mekanizmanın çalıştığını ya da negatif geribildirim mekanizmasında bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir.
Özet (Çeviri)
a. Introduction and aim: Suggested to play a role in the etiopathogenesis of various psychiatric disorders may also play a role in the etiopathogenesis of neuropeptides thought CD and in CD group, we looked at serum levels of adiponectin, galanin, leptin, ghrelin and compared with healthy controls.b. Methods: The study, between October 2010 - September 2011 Turgut Özal Medical Center clinic for patients who were diagnosed with conversion disorder. Between the ages of 15-65, a group of 45 patients matched with similar age, gender and level of education 31 healthy volunteers. To exclude the possible confounding factors other than in accordance with the DSM-IV axis I and axis II diagnoses excluded from the study.c. Results: In this study, adiponectin levels were significantly higher in the patient group with CD. There was no significant difference in ghrelin levels. Leptin levels were significantly higher in the patient group. Galanin levels were significantly lower in the patient group.d. Discussion: The intense anxiety somatization were changes in the expression levels of the neuropeptids in CD patients. Psychobiological factors that contribute to stress resilience can be supplemented by new ones in this study. Low galanin and ghrelin may support CD patients? higher vulnerability. Aimed at increasing the height of adiponectin and leptin suggesting that the stress resistance. Adiponectin and leptin height compensatory mechanism that works, or may indicate a problem with negative feedback mechanism.