ST yükselmeli akut miyokar infarktüslü hastalarda ilk 24 saat ventriküler ekstra sistol sıklığının ejeksiyon fraksiyonu değişimi ile ilişkisi
Association between first 24-hour ventricular extrasystole frequencies with ejection fraction in patients with st-elevation myocardial infarction
  1. Tez No: 427206
  2. Yazar: SERKAN ÜRKMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TOPSAKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, VES, myocardial infarction, ventricular extrasystole
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ST YÜKSELMELİ AKUT MİYOKAR İNFARKTÜSLÜ HASTALARDA İLK 24 SAAT VENTRİKÜLER EKSTRA SİSTOL SIKLIĞININ EJEKSİYON FRAKSİYONU DEĞİŞİMİ İLE İLİŞKİSİ ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı ST yükselmeli akut kalp krizi ile gelen hastalarda ilk 24 saat Ventrikül Ekstra Sistol sıklığının Ejeksiyon Fraksiyonu değişimi ile ilişkisi araştırılmaktadır. Gereç ve yöntem: ST yükselmeli miyokard infarktüsü teşhisi konulan ve primer PKG yapılan 40 hasta çalışmaya alındı. Çalışma hastalarına yoğun bakım ünitesine geldikleri anda 24 saat ritim takibi yapmak amacı ile Holter cihazı bağlandı ve hastalar anjio laboratuarına alındı. Sorumlu damara girişimsel işlem uygulandı. Hastalar stabilize olduktan sonra EKO'ları yapıldı. 1 ay sonra kontrole çağırılarak aynı cihaz ile tekrar EKO'ları yapıldı. VES ile EF değişimi ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Hastaların VES sıklığı ile ilk ve son EF'leri ayrı ayrı karşılaştırıldığında VES artışı ile EF azalması arasında anlamlı ilişki görüldü(EF ilk p:0.021, EF son p:0,011). VES sıklığı sayısal olarak ilk ve son EF ile ilişkilendirildiğinde; günlük 560 adet ve üzerindeki VES'in EF azalmasını etkilediği daha az sayıda VES'in ise EF değişimine etkisi olmadiği tespit edildi (EF ilk p:0,026),(EF son p:0,037.). VES sıklığı ile MI'dan sorumlu olan damar ilişkilendirildiğinde LAD lezyonlarında RCA lezyonlarına göre daha sık görüldüğü ancak anlamlı olmadığı görüldü (p:0,0647). Hastaların EF değişimi; hasta yaşı, VES sıklığı, MI'dan sorumlu damar ve KAH yaygınlığı ile karşılaştırıldığında sadece KAH yaygınlığının EF'yi etkilediği (p:0,027) diğer değerlerin ise(yaş p:0.084, VES sıklığı p:0.232, MI'dan sorumlu damar p:0.612) etkilenmediği tespit edildi. Sonuç: ST yükselmeli akut miyokard infarktüslü hastalarda ilk 24 saat Ventriküler Ekstra Sistol sıklığı arttıkça Ejeksiyon Fraksiyonunda azalma tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ASSOCIATION BETWEEN FIRST 24-HOUR VENTRICULAR EXTRASYSTOLE FREQUENCIES WITH EJECTION FRACTION IN PATIENTS WITH ST-ELEVATION MYOCARDIAL INFARCTION ABSTRACT Aim: Ventricular extrasystole is frequent in ST-elevation myocardial infarction (STEMI). The aim of this study is to observe the association between the first 24 hour frequency of ventricular extrasystole (VES) and ejection fraction alteration in patients with ST-elevation myocardial infarction. Materials and methods: 40 patients diagnosed as ST-elevation myocardial infarction and underwent percutaneous coronary intervention (PCI) were included in this study. Holter device was attached to the patients when they were admitted to intensive care unit to monitor cardiac rhythm and they were referred to angiography laboratory. PCI was performed to the infarct related artery and patients underwent echocardiography when they were stabilized. Echocardiography was repeated month later with same device. The effect of VES frequency on EF alteration was observed. Results: When we compare the VES frequency with first and last EF values, we found that, increased VES frequency significantly correlated with the decline in first (p: 0.021) and the last EF (p: 0.026) values. The numerical analyze evaluating the effect of VES frequency on first and last EF demonstrated that, 560 or more VES per day significantly reduced first (p: 0,026) and last EF (p: 0,037), however fewer VES did not change EF. MI due to LAD, CX and RCA lesion was associated with more frequent VES but this difference was not statistically significant (p: 0, 06). When we analyze the association between EF alterations; age, VES frequency, infarct related artery, and severity of coronary artery disease, we found that only coronary artery disease severity effected EF (p: 0,027) other correlations (age p:0.084, VES frequency p:0.232, infarct related artery p:0.612) were nonsignificant. Conclusion: These data suggest that, increased first 24 hour VES frequency was associated with reduced EF in patients with STEMI.