Maddi duran varlıkların UMS ve VUK'a göre karşılaştırmalı incelenmesi ve konuyla ilgili yapılan örnek çalışma
A comparative analysis on tangible fixed assets according to ifs and Turkish Tax procedure Laws and a case study
- Tez No: 427297
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖMER İPCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maddi duran varlık, standart, Tangible Fixed Assets, standarts
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İşletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için kendileri açısından değer taşıyan birçok varlık kullanırlar. Bu varlıklardan bir kısmı duran varlıklar, diğer bir kısmı da dönen varlıklar olarak muhasebede tanımlanır. Maddi duran varlıklar, daha az hareket gören ve işletmenin faaliyetini sürdürebilmesi için gerekli olan değerleri kapsamaktadır. Yapılan yatırımların büyük kısmı duran varlık kalemlerinde kendisini gösterir. Bundan dolayı da muhasebede maddi duran varlıklar hesabı büyük önem taşımaktadır. Bu tezde, maddi duran varlıkların incelenmesinde, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri dikkate alınmıştır. Muhasebe Standardı olarak da Uluslararası Muhasebe Standartları ile uyumlu olarak, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından, 31.12.2005 tarih ve 26040 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan“Maddi Duran Varlıklara ilişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 16) Hakkında Tebliğ”hükümleri karşılaştırmaya konu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
For the survival, businesses use many assets which carrying value of property. Accounting defines them as a portion of the fixed assets, the other part is defined as current assets. Tangible fixed assets cover business values that are required to maintain the activity. The majority of the investments show itself in fixed assets. Therefore, the accounting for tangible fixed asset in the account has great importance. In this study, Turkish Tax Procedure Law has been used to examine tangible fixed assets. Furthermore“Turkish Accounting Standards Nu:16 Tangible Fixed Assets”which in harmony with IAS announced at 31 Dec 2005 in official journal by Turkish Accounting Standards Board added to comparison as an accounting sdandart.