Cerrahi operasyon geçirmiş meme kanseri hastalarında travma sonrası gelişimi yordayan faktörlerin incelenmesi
An investigation of the predictors of post traumatic growth among post-operative breast cancer patients
  1. Tez No: 427336
  2. Yazar: ZEYNEP BÜŞRA COŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY DİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Gelişim, Sosyal Destek, Baş Etme Yolları, Ruminasyon, Öz Benlik-Değerlendirmeleri, Meme Kanseri, Post Traumatic Growth, Social Support, Ways of Coping, Ruminations, Core Self- Evaluations, Breast Cancer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, cerrahi operasyon geçirmiş meme kanseri hastalarında travma sonrası gelişimi yordayan faktörlerin ve Öz Benlik-Değerlendirmeleri Ölçeğinin psikometrik özelliklerinin incelenmesi amacıyla, 66 meme kanseri hastasından oluşan bir örneklemle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara toplam 7 adet ölçek uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre, hastalığın evresi, toplam travma sonrası gelişim düzeyini ve kişiler arası ilişkilerdeki değişim alt boyutunu anlamlı düzeyde yordamıştır. Tanı aşamasında daha düşük evreye sahip olanlar daha fazla toplam travma sonrası gelişim ve daha fazla kişiler arası ilişkilerde değişim göstermişlerdir. Hastalığın evresi kontrol edildikten sonra, sosyal destek ile toplam travma sonrası gelişim ve kişiler arası ilişkilerdeki değişim ilişkili bulunmuştur. Sosyal desteği daha yüksek olan meme kanseri hastaları daha fazla toplam travma sonrası gelişim ve kişiler arası ilişkilerde değişim göstermiştir. Baş etme yollarından kendine güvenli yaklaşım kullanımının artması hayat felsefesindeki değişimde artışla ilişkili bulunmuştur. Ruminasyon ve öz benlik-değerlendirmeleri ile travma sonrası gelişim arasında ilişki bulunamamıştır. Öz benlik- Değerlendirmeleri Ölçeğinin sağlık alanında kullanılabilmesi için yeterli psikometrik özelliklere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the predictors of post traumatic growth and psychometric properties of Core Self Evaluations Scale among post-operative breast cancer patients. 7 scale were administered to 66 participants. Correlation and regression analyses were conducted in order to examine relationships between variables. According to results, the stage of cancer significantly predicted post traumatic growth and growth in relationships with others. At the time of diagnosis, those who have lower cancer stage showed more post traumatic growth and growth in relationships with others. After controlling stage of cancer, social support was found to be related to post traumatic growth and growth in relationship with others. Patients with higher social support, tended to report more post traumatic growth. Increase in applying self confidence approach as a coping strategy was found to be related to increase in growth in philosophy of life. Rumination and core self evaluations were not significantly related to post traumatic growth. Finally, it is found that, Core Self-Evaluations Scale has good psychometric qualities and can be used in health researches.The results of the study were discussed in the light of related literature.