Kur'ân'da kıraat, tilâvet ve tertîl kavramları
- Tez No: 427386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Qira'at (reading), tarteel (chanting), tilawat (reciding), Tafseer (interpretation) The Holy Quran
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kırâat, tilâvet ve tertîl kavramları, Kur'ân'ın okunması, anlaşılması ve okunma kaideleriyle ilgili kavramlardır. Kırâat kelimesi Kur'ân'da türevleriyle birlikte seksen altı defa geçmekte, okuma ve toplama anlamında kullanılmış ve kullanıldığı âyetler bütün detaylarıyla incelenmiştir. Tilâvet kelimesi Kur'ân'da izleme/uyma, okuma, amel etme, inme veya okuma, rivâyet etme anlamlarında kullanılmıştır. Tertîl kelimesi aşırıya gitmeksizin açıklamak ve dilin düzenli bir şekilde hareketiyle okunan kelamdır. Tertîl kelimesi Kur'ân'ı ağır-ağır, harf-harf ve manalarını düşünerek okumayla ilgili bir kavramdır ve Kur'ân'da bu manalarda kullanılmıştır. Tezimiz iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde kırâat, tilâvet ve tertîl kelimelerinin sözlük ve terim anlamları, Kur'ân'da kullanılışlarını ilgili âyetleriyle geniş bir şekilde izah edilmiştir. Kırâat, Tilâvet ve Tertîl Kavramlarının Anlamları Açısından Birbirileri Arasındaki Farklılıkları ve bu kelimelere yakın anlamlı ümniyye ve dirâse kelimeleri açıklanmıştır. İkinci bölümde Kur'ân'ın nüzûlünün mahiyeti, Hz. Peygamber'e inzâli, korunması, î'câzı, okunması, yazılması, tecvîdi ve kırâat ilminden bahsedilmiştir. Anahtar sözcükler Kırâat tertîl tefsir Tilâvet kur'ân
Özet (Çeviri)
'Qira'at' (reading), 'tilawat' (reciting) and 'tarteel' (chanting) concepts are regarding reading, understanding of the Holy Quran and their rules. The Concept 'qira'at' (reading) has been occured in the Holy Quran 86 times with its derivatives, came as reading and collecting. The Concept 'tilawat' (reciting) came in the Holy Quran as following, reading, performing (amal), revelation and narration. And The Concept 'tarteel' (chanting) means reading with tongue certain harmonious and without extremism. The Concept 'tarteel' is about reading of the Holy Quran slowly, letter by letter biside thinking its meanings, sounded in the Holy Quran in these senses. The Thesis consists of two chapters. In the first chapter I explained 'qira'at', 'tilawat' and 'tarteel' terms' definations and meanings with the related verses of the Holy Quran. Also we explained the differences amoung the concepts 'qira'at', 'tilawat' and 'tarteel' and explained close sound concepts 'umniye' (falsehood) and 'dirase' (study). The Second chapter includes the revelation of The Holy Quran and its nature, revelation period to the Holy Prophet (peace be upon him) , preservation, brevity, reading, writing, 'tajweed' (elocution) and 'qira'at' (reading).