6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde Türk İş Hukukunda ibra sözleşmesi
Acqui̇ttance contract in Turki̇sh Labour Law i̇n the frame of Turki̇sh Code of Obli̇gati̇ons: 6098
  1. Tez No: 427440
  2. Yazar: EMRE YAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PİR ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İbra Sözleşmesi, İş Hukuku, Borçlar Hukuku, İşçi Alacakları, Acquittance, LabourLaw, ObligationsLaw, WorkerClaims
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İbra sözleşmesi, hukukumuzda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile normatif bir düzenlemeye sahip olmuştur. Daha önceleri müessesenin esasları, sözleşme özgürlüğü ilkesinden hareketle Yargı kararları çerçevesinde belirlenmekteydi. Fakat Yüksek Mahkemenin konu hakkında verdiği bir takım çelişkili kararlar, müessesenin uygulaması bakımından kafalarda soru işaretlerine neden oluyordu. Nihayetinde kanun koyucu, 6098 sayılı yasada özel bir madde ile işçi alacakları bakımından akdedilecek ibra sözleşmesinin sınırlarını çizmiştir. Kanun, İş Hukuku uygulamasında ibra sözleşmelerine önemli farklılıklar getirmiştir. Esas itibariyle 6098 sayılı yasa işçi alacakları için akdedilen ibra sözleşmelerinde tam bir ifa halini aramaktadır. Bu durum da düzenlemenin doktrin tarafından eleştirilmesine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The acquittance has been acquired a normatvie regulation in Turkish law system by means of Turkish Obligation Act No:6098. The principles of institution had been formerly determined by the Supreme Court in the light of the freedom of contract. However, a set of contradictory resolutions adopted by the Supreme Court caused confusion in carrying out of the acquittance. The lawmakers have ultimately determined the framework of the institution by a special article in Act No: 6098. The act has generated important differences in carrying out of Labour Law. Discharching the obligation is essentially required in the acquittance contracted for the worker claims in the Act No: 6098. Therefore, the doctrine has being criticized the regulation on this issue.