Mükemmeliyetçilik düzeyleri ile psikolojik iyi olma hali arasındaki ilişki ve problem çözme becerisine etkisi
The relationship between perfectionism level and psychological well-being and its effect on problem solving skills
- Tez No: 427569
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi olma, Mükemmeliyetçilik, problem çözme becerisi, Psychological well-being, perfectionism, problem solving skills
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin sahip oldukları mükemmeliyetçilik düzeyleri ile psikolojik iyi olma hali arasındaki ilişki ve problem çözme becerisine etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda, %77,5'i kadın, %22,5'i erkek öğrenciler çalışma grubunu oluşturmuştur. Katılımcı öğrencilerin annelerinin %31,6'sının ilkokul ve altı, %33,7'sinin lise mezunu olduğu saptanırken; babalarının %32,6'sının lise, %27,8'sinin üniversite mezunu olduğu görülmektedir. Öğrencilerin %75,9'u orta gelirli ailelere mensuptur. Veri toplamak amacıyla, bu çalışma için hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ), Psikolojik İyi Olma Ölçekleri (kısa form) (PİOÖ) ve Problem Çözme Envanteri (PÇE) kullanılmıştır. Mükemmeliyetçilik ile psikolojik iyi olma arasında negatif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin mükemmeliyetçilik düzeyi problem çözme becerisi düzeyini arttırmaktadır. Öğrencilerin psikolojik iyi olma düzeyi problem çözme becerisi düzeyini azaltmaktadır. Öğrencilerin depresyon düzeyi problem çözme becerisi genel düzeyini arttırırken anksiyete düzeyi problem çözme becerisi genel düzeyini etkilememektedir. Elde edilen bulgular kapsamında problem çözme yetileri zayıf, psikolojik iyi olma düzeyleri düşük ve mükemmeliyetçilik düzeyleri yüksek bireylerde önleyici çalışmaların arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the relation between perfectionism and psychological well-being, and its effect on problem solving skills. In this scope, a study group consisting of 77,5% female and 22,5% male participants was formed. 31,6% of the participants' mothers were elementary school graduates or less, 33,7% of the participants' mothers were high school graduates, while 32,6% of the participants' fathers were high school graduates, and 27,8% of the participants' fathers were university graduates. 75,9% of the participants were of middle class. In order to gather data, a Personal Inventory Test that was prepared for this study, the tried and tested Multidimensional Perfectionism Scale, Scales of Psychological Well-being (short form) and Problem Solving Inventory were used. It can be mentioned that there is a negative correlation between perfectionism and psychological well being. The students' level of perfectionism increases the level of problem solving skills. The students' level of psychological well-being decreases the level of problem solving skills. While the depression level increases the problem solving skills, anxiety level has no effect on the general level of problem solving skills. It is advised that, in the light of the findings, preventive studies with individuals having low psychological well being and high perfectionism levels should be increased.