Bağlanma stilleri, çatışma eğilimi, çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumu arasındaki ilişki
Relationship between adult attachment styles, conflict tendency, conflict solution styles and marriage adjustment
- Tez No: 427584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRİM SUNGU TALU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin Bağlanması, Çatışma, Evlilik Uyumu, Adult Attachment Styles, Conflict, Marriage Adjustment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı; İstanbul'da evli olan çiftler arasında, evliliğinde yaşadığı bir sorun nedeniyle aile ve çift terapisine başvurmuş olan 19 çift, yine herhangi bir sorun olmaksızın aile ve çift terapisine başvurmamış olan 18 çift toplamda, 74 kişi üzerinde; bağlanma stilleri, çatışma eğilimi, çatışma çözme stilleriyle, evlilik uyumu arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Verilerin toplanmasında; Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YIYE-II), Çatışma Eğilimi Ölçeği (ÇEÖ), Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği (ÇÇSÖ), Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ) kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum, maksimum) kullanıldı. Gruplar arasındaki farklılıklar verinin normal dağılıma uygunluk gösterdiğinde t test, göstermediğinde Kruskal Wallis H test, Mann Whitney U test, ilişkileri belirlemek için Spearmanrho ve Pearsonkorelasyon katsayısı kullanılarak lojistik regresyon analizi uygulandı. Bulgular; evliliğinde yaşadığı bir problem nedeniyle terapiye başvuran çiftlerin; en çok iletişim problemi yaşadıkları, kaygılı ve güvensiz bağlanma stillerine sahip oldukları, çatışma eğilimlerinin yüksek, olumsuz çatışma çözüm stillerini daha fazla kullandıkları ve evlilik uyumlarının da düşük olduğunu göstermektedir. Bulgular; bağlanma stilleri, çatışma eğilimi ve çatışma çözüm stillerinin evlilik uyumuyla ilişkili olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research the relationship between adult attachment styles, conflict tendency, conflict solution styles and marriage adjustment on 19 couples applied for couple and family therapy for the problem they had in their marriages, 18 couples who did not apply for couple and family therapy in İstanbul; in total 74 people. Gathering the research data; Close Relationships Scale-II (YIYE-II), Conflict Tendency Scale (ÇEÖ), Conflict Resolution Styles Scale (ÇÇSÖ), Marriage Adjustment Scale (EUÖ) are used. While evaluating the data, statistical methods (frequency, averaging, standard deviation, minimum, maximum) are used. When differences between groups cohere with the distribution of data, t test is used, and when it does not Kruskal Wallis H test, Mann Whitney U test, to determine relationships, Spearmanrhoand Pearson correlation coefficientis used to apply logistic regression analysis. Findings show that; couples who applied for therapy because of having problem in their marriage have the most communication problem, anxious-ambivalent and insecure attachment style. They have high conflict tendency, usage of negative conflict solutionstyle and low level of marriage adjustment. Findings support that adult attachmentstyles, conflict tendency and conflict solution styles are related with marriage adjustment.