Cinsel mitlerin, evlilik doyumu ve toplumsal cinsiyet rolleri arasındaki ilişkisinin incelenmesi.
Examination of the impacts of sexual myths on marital satisfaction and gender roles.
  1. Tez No: 427583
  2. Yazar: ASLI ÇAĞLA DÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet rolleri, cinsel mit, evlilik doyumu, Gender roles, sexual myhts, marital satisfaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, cinsel mitlerin, evlilik doyumu ve toplumsal cinsiyet rolleri arasındaki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Çorlu ilçesinde yaşayan 122 evli birey (64 kadın-58 erkek) katılmıştır. Araştırmaya katılan evli bireylere araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”(KBF), evlilik doyumunu ölçmek üzere“Evlilik Doyum Ölçeği”(Çelik,2006), cinsiyet rollerini ölçmek üzere“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”(Zeyneloğlu ve Terzioğlu, 2011), cinsel mitlerini ölçmek üzere“Cinsel Mit Değerlendirme Formu”(Zilbergeld,1992) uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Mann-Whitney U, One-Way Anova, Kruskall- Wallis H, Korelasyon ve Regresyon kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.5 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda; Evli bireylerin evlilik doyumu ile evlilikte cinsiyet rolü arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Yani evlilik doyumu yüksek olan bireylerin evlilikte cinsiyet rolü puanları düşüktür. Cinsel mitler ile toplumsal cinsiyet rolleri arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Eşitlikçi cinsiyet rolüne sahip evli bireylerin cinsel mitlere katılma oranının düşük olduğu söylenebilir. Cinsel mitler ile evlilik doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of sexual myths on marital satisfaction and gender roles. The study involved 122 married individuals living in Çorlu district of Tekirdağ.(64 women-58 men) Personal Information Form (PIF) which was prepared by the researcher, to measure marital satisfaction 'Marital Satisfaction Scale'(Çelik, 2006), to measure gender roles 'Gender Roles Attitude Scale'(Zeyneloğlu ve Terzioğlu, 2011), to measure sexual myths 'Sexual Myths Evaluation Form' (Zilbergeld, 1992) was administrated to the individuals participating in the study. Mann-Whitney U, One-Way Anova, Kruskall-Wallis H, correlation and regression were used in the statistical analysis of the data obtained from the study. Significance level was accepted as 0.5. As a result of this research, with marital satisfaction of married individuals was found to be a negative relationship between gender role. That is, individuals with higher marital satisfaction have the lower gender roles in marriage. Was found to be a negative relationship between gender roles and sexual myths. Married individuals with egalitarian gender role have low participation rates of sexual myths. In conclusion, a statistically significant relationship between marital satisfaction and sexual myths were not detected.