Annesi çalışan 8-11 yaş arası çocuklarda benlik saygısı ve bağlanma biçiminin araştırılması
The investigation of self-esteem and attachment style on the children have working mother they between 8-13 years old
- Tez No: 427588
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Benlik Saygısı, Bağlanma, Bağlanma Kuramları, Ego, Self-Esteem, Attachment, Attachment Theory
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bağlanma, doğumdan itibaren bireyin bir bakıcıya ki bu bakıcı öncelikli olarak anne olmakla birlikte güven dairesinde bağlanma ve sığınma ihtiyacı neticesinde sergilediği davranış biçimi olarak ifade edilmektedir. Bebeğin doğumdan itibaren ihtiyaçlarını karşılayan ve sığınma güdüsünün adresi olan anne ile kurulan bu bağın derecesini öncelikli olarak güven unsuru belirlemektedir. Bu güven unsurunun belirleyicisi ise bağlanılanın kendisine karşı sergiledikleri davranış biçimidir. Bu davranış biçimi aynı zamanda bireyin kendini algılaması noktasında da önem taşımaktadır. Öyle ki bireyin kendini değerlendirmesi özellikle yakın çevresinden kendisine karşı sergilenen davranışların muhtevasına göre şekillenmektedir. Dolayısıyla kişinin benlik saygısı olarak şekillenen bu değerlendirme mekanizmasının temelinde bireyin kendini başkalarının davranışlarını yorumlamak suretiyle yorumlaması yer almaktadır. Araştırmada bağlanma ve benlik saygısı ilişkisi çerçevesinde ve çalışan-çalışmayan anne ayrımında 8-11 yaş aralığındaki çocukların bağlanma düzeylerinin benlik saygılarına etkisi araştırılmış, ilgili ayrımda cinsiyet, kardeş sayısı, anne eğitim düzeyi, annenin olmadığı zamanlarda kimin gözetiminde olduğu gibi değişkenlerin bağlanma benlik saygısı ilişkisinin etkileyicileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Attachment, attaching with a caregiver that the individual from birth as safely to his mother and is expressed as a result of behavior exhibited in need of asylum. It meets the needs of babies from birth and address of the asylum motive established by mothers who are determined to see the extent of the priority elements of this trust. This is an element of trust when connecting to the behavior of the determinant of form against him. This behavior is of importance also in the individual's self-perception point. So that the individual's self-evaluation is particularly characterized by the content of behavior exhibited against him in the immediate vicinity. Therefore, on the basis of a person's self-esteem as the individual's self-evaluation mechanism formed by interpreting the behavior of others located in interpretation In this study, attachment and self-esteem of the relationship framework and working-working mothers distinction at the level of attachment of children in the 8-11 age range we investigated the effect on self-esteem, gender related discrimination, number of siblings, maternal education level, when it is the mother who is the relation between self-esteem binding of the variable as in surveillanceIt was found to be effectors.