Madde kullanım bozukluğu nedeniyle yatarak tedavi gören hastalarda bağlanma biçimleri ile mizaç özellikleri arasındaki ilişki
Relationship between addiction styles and temperament characteristics of inpatients course of substance-use disorders
  1. Tez No: 427590
  2. Yazar: MELTEM DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT CAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Kullanım Bozukluğu, Bağlanma Stilleri, Mizaç, Substance use disorder, Addiction styles, temperament characteristics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Madde Kullanımın yaygınlaşması neticesinde konu ile ilgili çalışmalar ivme kazanmış ve bireyleri uyuşturucu madde kullanımına iten nedenler ile ilgili araştırmalar yoğunluk kazanmaya başlamıştır. Bu çalışmada madde kullanım bozukluğu olan bireylerde bağlanma stilleri ile mizaç arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Madde kullanım bozukluğu olan bireylerin mizaç özellikleri ve bağlanma türleri arasındaki ilişki, bu bozukluğun ortaya çıkışını kolaylaştırıcı bireysel özelliklerin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Araştırmanın çalışma grubu, Np Nöropsikyatri Hastanesinde madde kullanım bozukluğu nedeniyle yatarak tedavi gören 50 erkek hastadan oluşmaktadır. Araştırmada madde kullanım bozukluğu teşhisi alan erkek grup ayrı ayrı incelenmiş olmakla beraber, araştırmacı tarafından literatüre uygun şekilde tasarlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, Temps-A mizaç Ölçeği, Erişkin Bağlanma Biçimleri Ölçeği kullanılmıştır. Bağlanma özellikleriyle mizaç özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir ve madde kullanım bozukluğu hastalarında bağlanma stillerine göre mizaç skor ortalamaları arasında fark bulunmasa da bağlanma skorları ile bazı mizaç skorları arasında anlamlı bir korelasyon bulunmuştur..
Özet (Çeviri)
In results of increases of the substance-use, studies about this subject are increased and researches about reasons which push the individuals use drugs are grown up. In this study the relationship between addiction styles and temperament characteristics of individuals who has got substance-use disorders are examined. The relationship between temperament characteristics of these individuals and their addiction styles, contributes to be understand of individual characteistics that facilitates of appearing of disorders. The samples on this study includes 50 males who have in patient treatment in the Neuropsychiatry Hospital from different range of age. In this research as well as male samples were diagnosed for substance-use disorder, have been examined individually, Sociodemographic Data Form designed in accordance with the literature by researcher, temperament scale of Temps-A, scale of adult addiction styles are used. The relationship between addiction styles and temperament characteristics are examined and although no difference between treatment score average according to addiction styles of inpatient is found, but a significant correlation between addiction scores and temperament scores is found.