Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalarında çocukluk çağı travmalarının semptom boyutlarına göre analizi, klinik özellikler ile ilişkisi ve semptom boyutlarının klinik özellikler açısından değerlendirilmesi
The analysis of childhood traumas in terms of symptom dimensions, the relationship of childhood traumas with clinical features and the evaluation of symptom dimensions in terms of clinical features
- Tez No: 427591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Semptom Boyutu, Çocukluk Çağı Travması, Tabu DüĢünceler, Kirlenme, Depresyon, Anksiyete, Obsessive Compulsive Disorder, Symptom Dimension, Childhood Trauma, Taboo Thoughts, Contamination, Depression, Anxiety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalarında tabu düşünceler semptom boyutuna ait belirtileri olan hastalar ile kirlenme semptom boyutuna ait belirtileri olan hastaların çocukluk çağı travma düzeylerinin ve Obsesif Kompulsif Bozukluk şiddeti, depresyon ve anksiyete şiddeti klinik özelliklerinin karşılaştırılması hedeflenmiştir. Buna ek olarak, tabu düşünceler ve kirlenme boyutlarının çocukluk çağı travma düzeylerinin bu klinik özelliklerle anlamlı bir bağıntı içerisinde olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bahsedilen analizler tabu düşünceler boyutunu oluşturan cinsel, dini ve agresyon boyutları ve kirlenme boyutu için tekrarlanmıştır. Bu araştırmada DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre Obsesif Kompulsif Bozukuk tanısı almış 81 gönüllü katılımcı yer almıştır. Katılımcılar ile görüşme sonucunda sosyodemografik bilgileri edinilmiş ve Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği, Hamilton Depresyonu Değerlendirme Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği aracılığı ile araştırmanın diğer ilgili verileri toplanmıştır. Bulgulara göre, tabu düşünceler boyutunun kirlenme boyutuna göre çocukluk çağı fiziksel istismar ve fiziksel ihmali puanları ve cinsel boyutun kirlenme boyutuna göre fiziksel istismar puanı anlamlı derecede daha yüksektir. Tabu düşünceler boyutunun Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği toplam ve kompulsiyon puanları kirlenme boyutuna göre, cinsel boyutun Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği toplam ve kompulsiyon puanları dini, agresyon ve kirlenme boyutlarına göre anlamlı düzeyde daha düşüktür. Boyutların depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında fark bulunamamış ve toplam çocukluk çağı travma puanları ile klinik özellikler arasında hiçbir boyut için bir ilişki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare obsessive compulsive disorder patients in taboo thoughts and contamination dimensions in terms of their childhood trauma levels and the clinical features of obsessive compulsive disorder, depression and anxiety severity. In addition, it investigates whether the childhood trauma levels of taboo thoughts and contamination dimensions significantly correlate with these clinical features. The aforementioned analyses were also conducted for contamination dimension and sexual, religious and aggression dimensions comprising the taboo thoughts dimension. The research participants were 81 voluntary obsessive compulsive disorder patients diagnosed according to the DSM-IV-TR criteria. The sociodemographic information of the patients was obtained via interview and other research related data were acquired via the Yale Brown Obsessive Compulsive Scale and Symptom Checklist, Hamilton Depression Rating Scale, Beck Anxiety Inventory and Childhood Trauma Questionnaire. Findings revealed that the childhood physical abuse and physical neglect scores of taboo thoughts dimension and the physical abuse score of sexual dimension are significantly higher than contamination dimension. The Yale Brown Obsessive Compulsive Scale total and compulsion scores of taboo thoughts dimension are significantly lower than contamination dimension. The total and compulsion scores of this scale are significantly lower in sexual dimension than religious, aggression and contamination dimensions. No differences were found in terms of depression and anxiety levels of the dimensions and no relationship was observed between total childhood trauma scores and the clinical features of the dimensions.