Obsesif kompulsif bozukluk hastalarının obsesyon alt tiplerinin çocukluk travmaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between patients with different subtypes of obsessive and compulsive disorder and childhood traumas
  1. Tez No: 427592
  2. Yazar: SİNEM ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNEM ZEYNEP METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: obsesif kompülsif bozukluk, çocukluk travmaları, obsesyon, kompülsiyon, obsessive compulsive disorder, childhood traumas, obsessions, compulsion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yapılan çalışma, OKB(Obsesif Kompulsif Bozukluk) tanısı almış 34 yetişkin hastanın, OKB alt tiplerinin çocukluk travmaları arasındaki ilişkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 34 katılımcının, sosyodemografik bilgi formu, Çocukluk Travmaları (ÇTÖ) ve Yale-Brown OKB Ölçeği'ne vermiş oldukları yanıtlar çerçevesinde elde edilen bilgilerin karşılaştırılması ile analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda Yale-Brown OKB Ölçeği'nin Obsesyon ve Kompülsiyon alt boyutlarının, Çocukluk Travmaları Ölçeği (ÇTÖ)'nin Emosyonel istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar, emosyonel ihmal ve fiziksel ihmal alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte katılımcıların sosyodemografik bilgileri doğrultusunda elde edilen verilere göre alkol ve madde kullanımının cinsel istismar alt boyutu ile anlamlı bir ilişkisi olduğunu ve ailenin psikopatolojik geçmişi ile kompülsiyon alt boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma, çocukluk travmaları ve OKB vakaları arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla yapılan araştırmaların az olması sebebiyle yapılacak diğer araştırmalara katkı sağlayacak bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, the relationship between obsessive and compulsive disorder subtypes and childhood traumas was examined. For the study 34 obsessive and compulsive disorder adult patients were recruited for analyzing whether there is a relationship between OCD subtypes and childhood traumas. For data collection, sociodemographic information form, Childhood Traumas Questionnaire – 28-item Turkish form, and Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale were used. The scores and data obtained from the questionnaires were analyzed and the degree of relationship was examined by analyzing subtests of each instruments. According to the results, the relationship among subtests of Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale including Obsession and Compulsion subtests and the subtests of Childhood Trauma Questionnaire including Emotional abuse, Physical abuse, Sexual abuse, Emotional neglect, and Physical neglect were not found as statistically significant. However, based on the data obtained from the sociodemographic information form, subtance use was found as statistically significant with the compulsion subtest of YBOCS. Additionally, the relationship between family history of psychopathology and Sexual abuse subtest was found as statistically significant. This study is important because there is insufficient data about the relationship between childhood traumas and OCD subtypes. Thus, the results in this study will contribute further research in this area.