Madde kullanımı ile bağlanma stilleri ve erken dönem uyumsuz şemalar arasındaki ilişki
The relationship between substance use, early maladaptive schemas and attachment styles
- Tez No: 427596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bağlanma stilleri, erken dönem uyumsuz şemalar, madde kullanımı, attachment styles, early maladaptive schemas, substance use
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Üniversite öğrencilerinin alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımlarının bağlanma stilleri ve erken dönem uyumsuz şemalar arasındaki ilişki ve bazı demografik değişkenler (bireyin anne ve babasının eğitim durumuna göre, anne ve babanın çalışma durumuna göre, sosyoekonomik durumuna göre, katılımcıların anne ve babasının madde kullanıp kullanmadığı) açısından incelenmesi amaçlanmıştır. 45 kız öğrenci ve 45 erkek öğrenciden oluşan katılımcılara ''İlişki Ölçeği Anketi'', ''Young Şema Ölçeği'' ve araştırmacı tarafından hazırlanan ''Demografik Bilgi Formu'' verilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre; kullanılan madde tipinin bağlanma biçimi ve erken dönem uyumsuz şemalar ile arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Bağlanma biçimi ve erken dönem uyumsuz şemalar arasında doğrusal bir ilişki olduğu saptanmıştır. Alkol kullanan bireylerin kaygılı bağlanma stiline, uyuşturucu madde kullanan bireylerin ise kayıtsız bağlanma stiline sahip olduğu saptanmıştır. Alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanan bireylerin anne baba eğitim seviyesi, çalışma durumu babalarda annelere oranla daha yüksek bulunmuştur. Elde edilen bulgular, daha önceki çalışmalar ışığında tartışılmış, ileride yapılacak çalışmalar için faydalı olabileceğine inanılan öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship of using alcohol, cigarettes and the other substances among early maladaptive schemas and attachment styles. Also (the educational level of the mother and father, working status of mother and father, the income and if the parents were using substance) was also to investigate. 45 girls and 45 boys as students were given“Relationship Questionnaire'', ”Young Schema Questionnaire“ and ”Demographic Information Form" which was prepared by the investigator. In this research was investigated that alcohol, cigarette and substance use has correlation with attachment styles. Maladaptive schemas and attachment styles has also a relation. Alcohol users have anxious attachment style and substance users have the ambivalent attachment style. It was also founded that the participant's fathers were better in educational level than in mothers and the working percentage was higher in fathers than the mothers. Also some suggestions were given for the future researches.