Üniversite öğrencilerindeki ayrılma anksiyetesi ile bağlanma biçimleri arasındaki ilişki
Relation between seperation anxiety and attachment styles of university students
  1. Tez No: 427599
  2. Yazar: GAMZE SELİN GÖKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Anksiyete, Öğrenci, İlişki, Attachment, Anxiety, Student, Relation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada“Üniversite öğrencilerinin yaşadıkları ayrılma anksiyetesi ile bağlanma biçimleri arasındaki ilişki”incelenmiştir. Araştırma kesitsel tarama modelindedir. Araştırmanın bağımlı değişkenleri bağlanma biçimleri ve ayrılma anksiyetesi, bağımsız değişkenleri ise cinsiyet, yaş, medeni durum, kardeş sayısı, annenin / babanın sağ olma durumu, devam eden romantik ilişki durumu, alınan sosyal destek ve aile bağı düzeyleridir. Araştırmanın çalışma grubunu Üsküdar Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Rastlantısal yöntemle seçilen 97 kız, 24 erkek olmak üzere toplam 121 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada“Demografik Veri Formu, Ayrılma Anksiyetesi Belirti Envanteri, Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve Beck Depresyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular; Depresyon ile cinsiyet, yakın ilişkilerde yaşantılar ile romantik ilişki, yaş grupları ile ayrılma anksiyetesi,medeni durum ile ayrılma anksiyetesi, aile bağları ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research the relation between separation anxiety and attachment styles of university students has been studied. This is a cross-sectional survey. The dependent variables of the research are; attachment styles, separation anxiety and the independent variables are; gender, age, marital status, number of siblings, survival of mother / father, on-going romantic relation, receiving social support, the status of consuming alcohol, cigarette or substance and levels of family bonds. The study group of the research was formed with students from different faculties of Uskudar University. This study group consists of totally 121 students, 97 females and 24 males, who were randomly selected. Demographic Data Form, Inventory of Separation Anxiety Symptoms, Survey of Separation Anxiety in Adults, Inventory of Intimate Experiences and Beck Depression Scale were used in this research. Findings obtained in this research are; A meaningful relation was found between depression and gender, intimate experiences and romantic relations, age groups and separation anxiety, marital status and separation anxiety, family bonds and depression.