Cinsel doyum hangi psikolojik boyutlarla ilişkilidir?
On which psychological aspects does sexual satisfaction relate?
- Tez No: 427601
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, cinsel işlev bozukluğu, cinsel doyum, psikopatoloji, Sexuality, sexual dysfuntions, sexual satisfaction, psychopatology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Cinsellik, cinsel doyumu ve iki insanın uyum içersinde birlikteliklerini içeren; sosyal kurallar, değer yargıları ve tabularla belirlenmiş, biyolojik, psikolojik, sosyal yönleri olan özel bir yaşantıdır. Cinsel işlev bozukluğu, kişilerarası ilişkileri zorlaştıran, belirgin sıkıntı yaratan, cinsel yanıt döngüsünü karakterize eden cinsel istek ve psikobiyolojik değişikliklerde bozulmadır. Bu çalışmanın amacı psikiyatri tanısı ve tedavi öyküsü olmayan ve cinsel işlev bozukluğu ile başvurmuş erkeklerde cinsel doyumla psikolojik boyutlar arasındaki ilişkileri incelemek ve cinsel doyumun bireyin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini elde edilen bulgular doğrultusunda saptamaktır. Araştırma örneklemi daha önce psikiyatriye başvurmamış, tedavi öyküsü olmayan ve cinsel işlev bozukluğu ile başvurmuş yaşları 20-50 arasında değişen 70 erkekten oluşmaktadır. Katılımcılara“Sosyodemografik Veri Formu”,“ SCL-90”ve“Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği”uygulanmıştır. İstatistiksel analizde, sayısal değişkenlerin karşılaştırılması için T testi, sınıfsal değişken karşılaştırması için Ki-kare testi, bağıntı analizi için ise Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; olguların cinsel doyumunda; sıklık açısından %51,4'ünde, iletişim açısından %38,6'sında, doyum açısından %80'inde, kaçınma açısından %77,1'inde, dokunma açısından %72,9'unda, empotans açısından %78,9'unda, erken boşalma açısından %84,3'ünde sorun olduğu saptanmıştır. Olguların psikolojik belirti düzeyleri ve cinsel doyumları arasındaki ilişki de ise; somatizayon, depresyon ve öfke-düşmanlık altboyutları ile doyum, kişilerarası duyarlılık ve öfke-düşmanlık altboyutları ile erken boşalma arasında bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Sexuality is a private life which has social directions, including two persons' union in a well-matched way defined with taboos; considering social rules, value judgment, biologically and psychologically. Sexual dysfunction is eruption in psychobiological changes that aggravates relationships, causes trouble and characterizes sexual response cycle. That research aims to find out the relations between men who do not have any psychiatry diagnosis and history; applied with a diagnosis of sexual dysfunction and the effects of sexual satisfaction on individual. The sample of the research is 70 men whose ages vary in 20-50 and do not have any psychiatry diagnosis and history; applied with a diagnosis of sexual dysfunction. Sociodemographic data form,“SCL-90”, Golombok-Rust sexual satisfaction scale have been applied to the attributors. In statistically analysis T-test for contrasting the numeric variables, chi-square for denominational variables, Pearson analysis for correlate have been utilized. In the research, problems occurred as; frequency in phenomenons' sexual satisfaction %51,4, communication %38,6, touch %72.9, empotance %78.9, pre-ejaculation %84.3 . There is relation between phenomenons' psychological symptom and sexual satisfaction; somatication, depression and anger-hostility subdimension and satisfaction, interpersonal tenderness and anger hostility subdimension and pre-ejaculation have a relation either.